Алафранга 60-те години на ХХ век маслени бои върху картон

Дечко Узунов. Силата на алафрангата

Предстои представяне на изложба на художника Дечко Узунов

На 23 февруари, от 18:00 часа, в галерия-музей "Дечко Узунов“ ще бъде открита изложбата "Дечко Узунов. Силата на алафрангата“

През месец февруари, месецът в който Дечко Узунов е роден, галерията традиционно организира изложба посветена на творческото му наследство. Настоящата експозиция представя рядка възможност да бъдат видени произведения, част от серия творби свързани с темата за алафрангата. Те са създадени през различни десетилетния, в които авторът многократно се обръща към темата. Изградени майсторски, на един дъх, с маслени бои, акварел или смесена техника, художникът ще се връща отново и отново към определени форми и композиции, променяйки цветовите гами или определени детайли.

Алафранга 80-те години на ХХ век акварел върху хартия
 

"Алафранга“, или по френски образец, е част от прехода от традицията към модерността в българското общество. Навлиза по време на Възраждането и оказва влияние в архитектурата, облеклото и бита в средата на 19-ото столетие. Ражда се стилът, който олицетворява промените и модерната европейска култура в Пловдив, Копривщица, Пазарджик, Сливен, Мелник и други български градове. В изкуството на 20 век алафрангатасе превръща (появява и като) в кавалетно произведение. Не един български художник се вълнува от нейните багри, форми и символика и създава своите алафранги. Към този сюжет се обръщат Вера Недкова, Димитър Киров, Мара Йосифова, Олга Вълнарова и много други творци.

Алафранга 50-те години на ХХ век акварел върху хартия

В своето богато и разнообразно творчество и Дечко Узунов е запленен от орнамента и многоцветието, силно изразени в богатите по форма и уникални като колорит народни носии, тъкани, керамика, както и от архитектурата и нейната декоративна украса.

Вглежда се в навяващия сила, спокойствие и увереност колорит, свежестта на тоновете, мекотата на линиите и често твърде смелите цветни съчетания, които говорят за голямото майсторство и вътрешен усет на възрожденските художници. И това го вдъхновява да създаде и своите алафранги. Една след друга те ще се появяват между другите останалите сюжети. От букети във вази и цветни клонки израстват до Дървото на живота в загатнати ниши до интериори, напомнящи помпеанската живопис.

Рисунка 50-те години на ХХ век акварел върху хартия

В настоящата експозиция са подбрани над 20 произведения от фонда на Художествена галерия "Дечко Узунов“, филиал на Софийска градска художествена галерия.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види