Снимка: Jazmin Quaynor

Как да научите нов език бързо, лесно и ефективно

Един език те поставя в един коридор за цял живот. Два езика отварят всяка врата по пътя. - Франк Смит

Едно от малкото сигурни неща е, че никога не е излишно да научите нов език, но най-често сами се спираме, защото все нямаме време, паметта ни е отслабнала, не знаем точно къде ще приложим новите знания и така годините си летят… Оправдания и притеснения бол, но The Guardian са ни събрали на едно място няколко практични и полезни съвета, с които всеки език може да бъде овладян бързо.

Поставете си специфични и реалистични цели

Запитайте се преди да започнете – какво точно искам, какво очаквам, колко време си давам за очакваните резултати? Истината е, че и с всичко останало е така – ако не знаете какво целите, шансът да се разочаровате е огромен. Разбиването на малки стъпки води до малки победи, което действа мотивиращо. Затова не се притеснявайте, ако в началото прoизношението ви куца или не можете да четете художествена литература в оригинал – отпуснете се и следвайте естественото си темпо.

Забавлявайте се, докато учите

Сигурно вина има средното образование, от чиито травми като възрастни се възстановяваме, но някак подсъзнателно свързваме ученето с нещо скучно и монотонно, което няма как да е другояче. Обаче знаете, че трайни резултати има тогава, когато старанието е свързано с положителни емоции. Не мислете печално "ох, трябва да назубря тези 20 нови думи до утре", много лесно може да модифицирате мисълта като "колко е хубаво, че ще направя мозъчна гимнастика и ще си тренирам паметта". Има всякакви забавни и готини приложения, в които под формата на игра упражнявате наученото.

Потопете се в контекста

Малко е трудно и безсмислено да учите думи напосоки, нужен ви е контекст и познати ситуации. Намислете си тема, която ви е интересна, и задълбайте в нея, докато не започне да ви се изяснява цялата картинка. Доста по-ефективен начин лексиката да ви остане в паметта е да имате отношение към нея. Четете статии и слушайте радио, докато не ви се пречупи слухът и окото към новия език. Изобщо не е задължително да разбирате наистина всичко, просто се оставете да потънете в непознатата стилистика, докато не се почувствате комфортно.

Митовете са оправдания

Тук влизат всички онези изречения, които повтаряме до откат, особено свързаните с възраст. Колко често само може да чуете "няма закога да започвам", "твърде съм стар за нов език", "не мога да помня както преди 20 години". Стоп. Жалко, че много естествено извира от нас всичко това за сметка на окуражаващите малки гласчета, които просто не смеят да си пробият път. Ако пиете малко вода и не се движите, тялото ви ще започне да боледува. Същото е и с отказа да учим и помним нови неща. Мозъкът има нужда да поскача малко на въже, за да ви служи както трябва. Дайте му храна, проявете търпение и резултатите скоро ще са налице.

Общувайте и пътувайте

Едно е да четете от учебник, друго е да се потопите в автентична среда, дори и да е само за няколко дни. И все пак, ако дестинацията е твърде далечна и скъпа (знам ли, може да сте решили да ходите на курс по китайски…), има много форуми и приложения, в които можете да пишете и говорите с местен, който да ви поправя, когато грешите. Пък и кой знае, това може да е началото на едно страхотно приятелство. Водете си дневник, записвайте малките си победи, а вместо музика, на път за работа слушайте кратки диалози или песни на конкретния език.

Гьоте е казал, че който не знае чужди езици, не познава и родния си, и мисля, че можем да му се доверим в това твърдение…

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види