Бягай за кауза с adidas

Инициативата Run For The Oceans на adidas се завръща с пълна сила в помощ на Океаните

Кампанията на Run For The Oceans на adidas, посветена опазването на океаните от пластмасови отпадъци, се завръща с пълна сила и тази година. Тя се организира в сътрудничество с неправителствената организация Parley.

Партньорството стартира през 2015 г. по време на събитието Oceans. Climate. Life., организирано от Parley в Ню Йорк, където Cyrill Gutsch, основател и CEO на Parley, представя амбициозната визия за прекратяване на замърсяването на океаните с пластмаса чрез стратегията, кръстена Parley AIR.

Именно на това събитие adidas и Parley представят своята концепция за обувка, чиято горна част е изработени от нишки и влакна, направени от рециклирани отпадъци от океаните и мрежи за дълбоководен риболов – нещо, което се случва за първи път в индустрията. Оттогава партньорството провокира еко иновации в цялата индустрия, създавайки глобално океанско движение чрез силата на спорта.

През последните 7 години adidas плавно елиминира производството на полиестер в продуктите си, като от края на 2020 повече от 50% от целия полиестер, който се използва от компанията, е рециклиран. Тези постижения поставят adidas на водеща позиция сред конкурентите, а брандът цели да прекрати ползването на произведен полиестер до 2024.

Като глобален бранд adidas взема активна позиция в борбата срещу пластмасовите отпадъци. Една от стъпките, които бранда предприема в тази насока е производството на над 30 милиона обувки от Parley пластмаса от океаните от 2015 г. насам. Това е материал изработен от пластмаса, набавена от засегнати плажове и крайбрежни региони. По начин се намалява възможността тази пластмаса да замърси океаните.

За да популяризира глобалното движение, adidas използва и силата на спорта. Досега инициативата Run For The Оceans обединява повече от 3 милиона бегачи по света, които колективно са избягали над 25.5 милиони километра и да събрали 2.5 милиона долара в помощ на каузата. За да мотивира бегачите по целия свят да създадат и да бъдат част от промяната, всяка година брандът отправя предизвикателство към тях.

Тази година, като част от предизвикателството, бегачи от цял свят ще се обединят отново, за да бягат за каузата. За всеки 10 минути, избягани от 23 май до 8 юни чрез приложението adidas Running, adidas и Parley ще почистят еквивалентното тегло на 1 пластмасова бутилка, докато не се достигне количеството от 250 тона.

adidas Runners е световна общност от хора с различни истории и житейски опит, но обединени от желанието си да станат по-добри бегачи, по-добри спортисти и в крайна сметка – по-добри хора. В България тази общност представят adidas Runners Sofia с капитани Надя Младенова и Калин Стоянов. Те бягат и тренират активно с помощта на професионални треньори. Присъединяването към бегаческата група на adidas е напълно безплатно.

С помощта на своето бегаческо общество, adidas организира бегачески събития из цял свят, с които цели да засили вниманието на обществото към проблема и да повиши осведомеността. В България adidas Runners Sofia участва активно в популяризирането на инициативата чрез различни активности. Тази година ще се проведат бягания, посветени на каузата. На 3 юни в 18:00 часа в Южен парк (бул. Петко Каравелов“ 12), като част от инициативата, ще се състои специално образователно събитие, където посетителите ще могат да научат за дейността на инициативата Run For The Oceans, как да идентифицират различните пластмасови отпадъци и тяхната степен на рециклиране, и каква е нашата лична отговорност в борбата срещу пластмасовите отпадъци.

Глобалното предизвикателство ще завърши на 8 юни, когато е Световния ден на океаните, с бягане в Борисовата градина в 12:00 часа.

Всеки, който желае да се включи в глобалното предизвикателство, трябва да изтегли adidas Running и да се регистрира в приложението.

 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види