Снимки: Eva Raduenzel

Алея на космонавтите

Класиката в танцовия театър ще бъде показана за първи път в България

АЛЕЯ НА КОСМОНАВТИТЕ

Танцов пърформанс

Част от ACT Фестивал за свободен театър

24 и 25 ноември 2021, 19:30 ч.

Откриване: 24.11., 19:30 ч.

Център за съвременни изкуства "Топлоцентрала“

р-н "Триадица", м. "Южен парк - II част”, УПИ IX от кв.1

Гьоте-институт и ACT Фестивал за свободен театър имат удоволствието да представят първото гостуване на танцовата трупа САША ВАЛЦ И ГОСТИ в България. Събитието ще се състои в новия център за съвременни изкуства "Топлоцентрала“ и ще представи танцовия пърформанс "Алея на космонавтите“ и танцовия уъркшоп в работен процес "In C“. На 24 и 25 ноември жителите и посетителите на София ще имат възможността да съпреживеят модерния танц като директен досег с немската традиция на този изразен формат.

Танцовото изкуство като ускорител на вътрешни процеси

В центъра на действието в "Алея на космонавтите“ е поставен диванът в хола на панелен апартамент в Берлин-Марцан. Чувствата и двигателните импулси на едно семейство от три поколения се натрупват тук в несигурна близост, могат само да бъдат погребани в летаргия или да бъдат изложени на обратната връзка с тесния им живот.

Хореографската конфронтация и сблъсъкът разплитат решения и развиват нелека комедия, провокирана от липсата на нежност. Този танцов пърформанс е част от поредица ранни проекти на Саша Валц, които изследват реактивния свят на ежедневието като пространство за танцова интерпретация. Създаденпреди 25 години, на прага на новата епоха, пърформансът все още резонира с актуалността си и през 2021 г.

Коя е Саша Валц?

Саша Валц е икона на германската танцова сцена. Танцовата ѝ трупа е основана през 1993 г. от нея и Йохен Сандиг в Берлин и представя около 70 представления годишно по целия свят.

Валц е хореографка, танцьорка и режисьорка. В началото на 1990-те тя развива импровизационния формат "Диалози“ в Берлин, където развива и практикува нови подходи в хореографски инфраструктури. От 2000 до 2004 г. е сред режисьорите на Шаубюне. По това време тя създава хореографии с голямо международно влияние като трилогиите "Travelogue“ and "Körper“, както и имерсивната танцова инсталация "insideout“.

В следващите години прилага езика и стратегиите на съвременния танц, за да съживи и изследва исторически и нови опери и балети, налагайки жанра на хореографската опера. Едновременно с това Саша Валц съдейства за развитието на танца като средство за социална и социално-политическа комуникация. Като част от това начинание тя основава Детската танцова компания в Берлин през 2007 г., както и формата "ZUHÖREN“ ("Изслушване“) през 2016 г. В настоящата си хореографска работа Валц се фокусира върху интензитета на колаборативния процес.

Изкуство в условия на пандемия

За съжаление, поради пандемичната обстановка в световен мащаб, Саша Валц няма да може да се присъедини на живо към събитията в София.

През 2020 г. тя реагира на предизвикателствата от пандемията с различни проекти онлайн и на живо. Сред тях са онлайн "танцов дневник“, проектът "Диалози – релевантни системи“ първа и втора част, адаптация на хореографията "Сакре“ и други. През март 2021 г. в radialsystem Berlin се състоя онлайн премиера и най-новото творение на хореографката "In C“, създадено по едноименната композиция от Тери Райли.

Въведението в работния процес на ко-продукцията на танцовото представление "In C“, воден от Саша Валц, е планирано като част от програмата в "Топлоцентрала“ тази година. Очаквайте повече информация за уъркшопа на Орландо Родригез (Саша Валц и гости), който ще се проведе на 25 ноември в "Топлоцентрала“, съвсем скоро!

Билети за "Алея на космонавтите“ може да намерите ТУК на цена от 30 лв. / 20 лв.

Повече за събитията от програмата на Гьоте-институт можете да намерите на сайта и във Facebook. За да получавате регулярно месечната програма и информация за събития, можете да се абонирате за месечния бюлетин тук. Слушайте подкаста "На една вълна“  тук.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види