Снимка: Guliver/iStock

Алкохолът ни помага да говорим по-добре чужди езици

Изпиването само на една халба бира помага на хората да се избавят от притесненията си и по-уверено да говорят чуждия език, който са научили, установи изследване.

Проучването било дело на екипи от университетите в Ливърпул, Маастрихт и лондонския "Кингс колидж". Те тествали въздействието на малки дози алкохол върху езиковите способности на 50 немскоговорящи студенти, следващи в холандски университет. Холандският бил втори език за тях и те го били усвоили неотдавна.

На участниците в експеримента били предлагани или ниски дози алкохол, или безалкохолни напитки, след което трябвало да говорят на холандски в продължение на няколко минути. Оказало се, че алкохолът "развързва" езиците им. В малки дози той влияел положително върху паметта им, върху концентрацията и ги карал да преодолеят неудобството при допускане на грешки.

Мозъчните изпълнителни функции са много важни при упражняването на език, който не ни е майчин, изтъкват учените. Пилите алкохол по време на тестовете се оказали и с по-добро произношение от останалите.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види