Снимка: Annie Spratt

Най-честите грешки, които допускате в поведението си на работа

Ако сте си мислили, че приобщаването в училище към групата на "готините" е огромно предизвикателство, то ситуацията в службата се оказва далеч не по-различна. Да, порастването не е лесно. И също както училището си има свой собствен кодекс на общоприето поведение, така и професионалната среда налага определени "неписани правила", които помагат на индивида успешно да се приобщи към екипа.

Ако обаче не сте нов служител, заемате тази позиция от по-продължително време и въпреки това се чувствате изолирани, то вероятно допускате няколко грешки в поведението си, които ви пречат. Шансовете колегите ви умишлено да кроят интриги срещу вас с цел да напуснете работа са по-малко вероятни от това вашите реакции да са неадекватни спрямо установения професионален кодекс.

Ето няколко неща, които вероятно правите грешно, когато сте на работа и които ви карат да се чувствате зле само при мисълта, че за пореден ден трябва да се появите в офиса.

Приемате твърде лично конструктивната критика

Оценяването на резултатите от положения труд е важен момент от стратегията на всяка компания. Това не е оценка на усилията, които сте вложили, а на реалния краен резултат. Конструктивната критика се нарича "конструктивна" с причина – това е начин да обмислите различен подход следващия път, с който бихте могли да оптимизирате времето и труда си и дори да получите по-добър резултат. Не е изключено вие и шефа ви просто да сте на различно мнение към въпросния момент, но приемането на забележката като лична обида само ще ви прави по-слаби и неубедителни пред останалите.

Вие сте клюкар/ка

Груповото обсъждане на колега може да изглежда като забавно занимание, което дори би довело до сплотяване на групата, но специалистите твърдят, че трябва да избягвате подобни ситуации и то на всяка цена. Замислете се – който говори зад гърба на другите, с лекота би говорил и зад вашия гръб. Подобно поведение е детинско и откровено глупаво.

Поемате твърде големи отговорности

Това е най-често срещаната грешка, особено ако започвате нова работа. Фактът, че са ви назначили на позицията, говори, че ръководството очевидно знае, че сте квалифицирани и способни да изпълнявате задълженията си отлично. Когато обаче започнете да се натоварвате с прекалено много задачи, грешките стават все по-вероятни. Просто спазвайте "златната среда" – не скатавайте от задачи, но и поемайте точно толкова отговорности, с колкото реално може да се справите. Правилната самооценка на възможностите е критична точка за професионалния ви успех.

Не задавате достатъчно въпроси

Глупави въпроси няма. Точка.

Ако току що сте започнали нова работа, или наскоро сте били повишени, няма как да сте наясно с абсолютно всички процеси, така че не се колебайте да питате. Ако не сте напълно сигурни дали да зададете определен въпрос, дайте си малко време, за да преосмислите какво точно искате да знаете и дали няма да може да се справите сами. В случай че наистина имате нужда от съдействие – просто задайте въпроса. Ако не друго, то колегите и шефът ви поне ще се убедят, че приемате работата си насериозно.

Хранителните ви навици ви правят мързеливи

Три следобяд е, а вие все още не сте обядвали. Гладът е по-осезаем отвсякога. Сандвич и пържени картофи изглеждат като най-бързия и лесен вариант и то с моментален ефект. Учени и експерти препоръчват да се избягва прием на въглехидрати по време на работа, защото те ви карат да се чувствате сънливи. Вместо това, изберете зелени зеленчуци и цитрусови плодове, които осигуряват прилив на енергия, за да се чувствате пълноценни през целия ден.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види