Фетишът към червенокосите

Най-редкият цвят на косата сред хората е червеният (рижавият). По-малко от 2 процента от световното население са естествено червенокоси, като най-голямата част от тях са родени в Шотландия и Ирландия.

В миналото хората с червени коси са били обект на жестока дискриминация. Инквизицията е изгаряла жените на кладата, обявявайки ги за вещици, защото се е смятало, че рижавият цвят на косата не може да се получи по естествен начин. Твърдяло се е, че хората с червен цвят на косата причиняват епидемии, болести и природни катаклизми. Древните гърци пък са вярвали, че червенокосите се превръщат във вампири след смъртта си. Хитлер забранява брака с червенокосите, за да предотврати "девиантно потомство" (в еврейския род рижавата коса и русата коса са често срещани).

Днес червенокосите са фетиш. В Холандия ежегодно се чества така наречения "Redhead Day", когато море от огнени коси залива холандския град Бреда.

Червенокосите са различни, поради което се открояват от всички останали. Неслучайно редица блондинки решават да сменят изкуствено цвета на косата си, за да преминат към клуба на огнените момичета. Хората често са привлечени от ярките цветове, особено мъжете.

Червенокосите също така се асоциират с момичета, които са изключителни куражлийки, което се корени още в историите за любимите ни герои от детството – спомнете си за Пипи Дългото чорапче и малката русалка Ариел.

Червенокосите са опасни. Това е основният стереотип за тях – това са непредвидими жени, с които не знаете какво ви очаква. Много мъже признават, че за тях жените с червени коси са мистерия, която жадуват да разгадаят. Връзката с такава жена предвещава опасност, която е особено вълнуваща за мъжкия пол.

Лошата страна на това да бъдете естествено червенокоси се крие в няколко неприятни научни факта – хората с този цвят на косата получават синини много по-лесно от останалите, защото имат по-чувствителна кожа, два пъти по-застрашени са от болестта на Паркинсон и имат по-нисък праг на търпимост към болка.

Доказателство за магнетичността на червенокосите жени и мъже е фактът, че голяма част от тях повлияват изключително много на историята: император Нерон, Елена от Троя, Клеопатра, Кралица Елизабет I, Наполеон Бонапарт, Оливър Кромуел, Емили Дикинсън, Антонио Вивалди, Томас Джеферсън, Винсент ван Гог, Марк Твен, Джеймс Джойс, Уинстън Чърчил, Галилео Галилей и много други.

Древната гръцка богиня на любовта Афродита също е изобразявана като рижава жена.

Как се появяват червенокосите?

През 1995 г. професор Джонатан Рийс открива, че мутациите на гена MC1R върху хромозома 16 са причината за появата на червената коса и "джинджър гена". Всъщност тази мутация "произвежда" червенокоси още отпреди около 20,000-40,000 години.

Съществува предположение, че червенокосите ще изчезнат след приблизително 100 години. Но изследванията на National Geographic твърдят друго. Те смятат, че "джинджър генът" няма как да изчезне, независимо дали броят на червенокосите намалява с годините. Силно се надяваме това да е така, защото животът би бил толкова по-скучен и безцветен без хората с огнени коси.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види