Коронавирусът в Италия: започва карантина в град Кодоньо

Любомир Миласин от Франс прес

"Не се блъскайте!" - тревога и страх се долавят сред хората от опашката пред един от малкото отворени супермаркети в Кодоньо, Северна Италия. Междувременно полицията започва да затваря периметъра около десетина градове в околностите.

Три коли следят входа за Кодоньо, малък град с близо 15 000 жители на шейсетина километра южно от Милано.

"Готвим се да установим КПП-та за карантинната зона", обяснява за АФП млада полицайка, старши на екипа.

"Отначало ще има сравнително тесен периметър - около общините, засегнати от епидемията, но после може да бъде разширен", казва тя.

В зоната предстои да бъдат разположени значителни сили на реда, което ще гарантира спазването на решението, обявено в събота вечерта от италианския премиер Джузепе Конте: никой не влиза и никой не излиза от заразения район без специално разрешение.

"Тук сме общо десетина екипа от криминалната полиция, тъй че нямаме нищо общо с подобни ситуации, но ни привикаха от Болоня, Торино и Генуа, за да помагаме", добавя полицайката.

Според нея за КПП-тата ще отговарят впоследствие части от финансовата полиция - друго подразделение от системата.

"Моля, не се блъскайте, ще гледаме да обслужим всички, но не едновременно. Ще отброя 40 души, не 40 колички, а 40 души, които да влязат, а после, докато излизат някои, ще може да влязат други", обявява служител от супермаркет "Лидл" пред петдесетината купувачи, струпани край входа.

Сцената се разиграва в Казалпустерленго, градче, долепено до Кодоньо и смятано за "местния център" на епидемията, открита в Ломбардия (региона около Милано) - пред супермаркет, отворил врати едва към 09.30 ч. по Гринуич (10.30 в Италия).

"Целта е да няма хаос и всички да бъдем защитени. Всички ще могат да напазаруват", допълва служителят, без да се представи.

"Това е нечовешко, да се биеш за четири сандвича, просто на нищо не прилича", гневи се Санте, към петдесетгодишен мъж, който седи в колата си на паркинга на супермаркета и е много ядосан на правителството.

"Бял ден да не видят дано, ако можех, щях да ида до Рим да ги наритам отзад", добавя Санте.

Жена от опашката се опитва да успокои хората наоколо: "Вирусът не е смъртоносен, ако започнеш лечение навреме, оздравяваш".

"Мен обаче много ме е страх, много ни се събра наистина", споделя пред АФП Емануела - болногледачка, която работи в зоната и е излязла да напазарува.

В Казалпустерленго има клон на транснационалната компания "Юнилевър", където работи 38-годишният служител, смятан за "пациент номер едно", сложил началото на епидемията в района.

Жена му, бременна в осмия месец, е заразена, също и негов приятел, с когото играели футбол, постоянните посетители на бара, държан от семейството на този приятел, лекари от екипа, който се грижел за него, и пациенти от болницата в Кодоньо, където е лежал той от сряда до събота.

От неделя близо 52 000 жители на 11 градове в Северна Италия са под карантина, забранено им е да влизат и излизат от съответната зона, след като рязко нарасна броят на заразените с новия коронавирус и бяха дадени първите жертви сред европейците на континента.

В събота вечерта правителството прие много строг указ със сила на закон, поставящ в изолация 11 градове - 10 в Ломбардия около Кодоньо и един във Во Еуганео близо до Падуа в провинция Венеция (североизточна област Венето), където в петък вечерта почина първата жертва на болестта в Италия. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види