Снимка: Agustin Marcarian

Аржентина пред трудната задача да намали бедността и дълга

Йемени Ортега, Франс прес

Купони за храна, контрол на цените, народни пазари. Аржентина се задушава от дълговете си и правителството се опитва да облекчи положението на 10-те милиона бедни в страната. Тези стратегии обаче изглеждат недостатъчни на фона на опустошенията, предизвикани от рецесията.

Майка на шест деца със съпруг, който само подработва от време на време на черно, Мария Бенитес живее в Бенавидес, предградие на Буенос Айрес. Тя все не успява да купи достатъчно храна за семейството си.

За тази домакиня вече е невъзможно да пазарува продукти от първа необходимост от супермаркета. "За това ти трябват немалко пари", казва тя.

Без колебание тя е отишла в Тигре, град в близост до столицата, за да чака с часове под парещото лятно слънце с бебето си, което е на четири месеца. Заветната й цел е да получи карта за храни от правителството, която да й позволи да купува продукти.

С встъпването си в длъжност преди два месеца президентът Алберто Фернандес, перонист от левицата, заяви, че първостепенната задача на правителството ще бъде съдбата на "хората, които имат най-малко".

Аржентина е в рецесия от средата на 2018-а. В бедност са живеели 35,4% от населението през първото тримесечие на 2019 година, а според най-новите данни за инфлацията през миналата година тя е превишила 50%.

Правителството замрази цените на бензина, водата и електричеството, въведе контрол на цените на някои продукти и създаде приложение за контрол на търговските обекти, които ги продават.

Освен това то започна да разпределя 1,4 милиона електронни карти за покупка на хранителни продукти, в които има до 6000 песос (90 евро) и те могат да се харчат само за храна.

Тази програма би трябвало да облагодетелства 2,5 милиона деца на възраст до шест години, чиито семейства нямат декларирана заетост, според правителството.

100 милиона евро месечно

Това е извънредна мярка, обясни пред АФП министърът на социално развитие Даниел Аройо. Програмата, която е на стойност 7 милиарда песос (100 милиона евро) месечно, би трябвало да се прилага "през цялата година, а вероятно и след това".

Според президента Фернандес по време на мандата на неговия предшественик от десницата Маурисио Макри (2015-2019), продажбите на мляко са се свили с 30%.

Продажбите на говеждо месо, което е предпочитано от аржентинците, са намалели с 9,5% през 2019-а спрямо 2018 година, според статистическите данни на сектора.

За Фернандо де ла Фуенте, зидар на 28 години, баща на момченце, картата за храна идва "тъкмо навреме". "Нуждаем се от мляко, месо, пилешко, от основните неща", казва той получавайки картата в Ломас де Самора, близо до Буенос Айрес.

"Правителството е изправено пред голямо предизвикателство - да подобри икономическата активност без да пилее пари (...) То е на кръстопът", посочва Матиас Рахнерман, икономист в Ecolatina.

Според него ефективността на извънредните мерки ще зависи от успеха на предоговарянето на дълга, защото правителството се нуждае "от по-голямо поле на действие, за да прави разходи" и да породи "повече доверие" на пазарите, за да намали инфлацията.

Правителството иска да предоговори дълг от 195 милиарда долара от общите задължения, които са за 311 милиарда или 91,6% от брутния вътрешен продукт, според най-новите официални данни. От тези задължения 44 милиарда са отпуснати от Международния валутен фонд по силата на споразумение, сключено през 2018 година от правителството на Макри.

Според международната финансова организация мерките на правителството "са насочени към възстановяване на макроикономическата стабилност и защитата на бедните".

Освен картите за хранителни продукти и контрола на цените правителство създаде така наречените народни пазари, където се продават хляб, зеленчуци, мед и някои консерви.

Целта е да се насърчи потреблението на продукти, които произвеждат малки местни предприятия, а не само да се пазарува от супермаркетите, и по този начин да се съживи активността и да се създадат работни места.

Според Матиас Рахнерман обаче "при тази конюнктура всичко е много нестабилно". "Не би било логично да очакваме значителен спад на бедността през идните месеци", посочва той.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види