Недоволството издига ирландските националисти от "Шин фейн" почти до властта

Падрик Халпин и Конър Хъмфрис от Ройтерс

Ако ирландските националисти от "Шин фейн" превърнат в събота водещата си позиция в социологическите анкети в исторически изборен успех, те почти ще стигнат до властта. Но това ще стане благодарение на становището им за здравеопазването и жилищната политика, а не на искането им за обединена Ирландия, с което са известни.

Само две години след оттеглянето на дългогодишния партиен лидер Джери Адамс - смятан от мнозина за символ на кървавата война на Ирландската републиканска армия срещу британското управление, лявата партия за пръв път стана претендент за влизане в управлението.

В понеделник допитвания показаха, че партията изпреварва редуващите се от един век начело на властта десноцентристки партии с равни шансове "Фина гейл" и "Фина фойл", което е политически трус за 4,8-милионната държава.

"Шин фейн" вероятно има прекалено малко кандидати, за да оглави следващата администрация, но иска да влезе в следващата коалиция.

Под ръководството на новия лидер Мери-Лу Макдоналд, 50-годишна дъблинчанка, която не е свързана с приключилия през през 1998 г. конфликт в Северна Ирландия, партията се съсредоточи върху неравенството, породено от петгодишния икономически подем, за да спечели избиратели, които в миналото я отбягваха.

"Това са друг вид избори. Изненадана съм до каква степен хората открито казват, че искат промяна", каза Макдоналд за Ройтерс, докато агитираше избиратели в столицата.

"Мисля, че вероятно хората са си дали сметка, че след почти столетие, има живот и политика и извън "Фина гейл" и "Фина фойл".

Усещане за промяна

В предизборните брошури се споменава историческата цел на партията за възстановяване на единството на британския регион Северна Ирландия и Република Ирландия, но след обещанията за строеж на жилища, грижа за децата и по въпроса за здравното осигуряване.

Темите на предизборната кампания намират отклик сред работниците, които казват, че икономиката бележи растеж, но животът им не се подобрява. Особено важен е въпросът за разходите и възможността да се намери жилище.

Сара Мелин, 43-годишен кредитна инспекторка от западното предградие на Дъблин Клондалкън, каза, че вероятно за пръв път ще гласува за "Шин фейн".

"За много хора главното за "Шин фейн" е "те са ИРА, не гласувам за тях", каза тя.

"Но през последната година започнах да мисля по друг начин, опитвам се да се разгранича от това и да слушам какви са техните политически възгледи, а не какво е миналото им".

В Северна Ирландия "Шин фейн" управлява заедно с пробританската Демократична юнионистка партия. Това е част от споразумението от 1998 г., сложило край на трийсетгодишен конфликт в провинцията.

Тя никога не е управлявала в Ирландия, където Адамс я утвърди като трета по влияние партия след разрушителния скандал с недвижими имоти от преди едно десетилетие, запазвайки 14 процента от гласовете на изборите през 2016 г., спечелени от "Фина гейл".

В понеделник "Шин фейн" получи в допитване на Ипсос 25 процента подкрепа, изпреварвайки фаворитите "Фина фойл" (23 на сто) и "Фина гейл" (20 процента). Но тъй като е издигнала само 42 кандидати, в най-добрия случай ще си осигури една четвърт от местата в парламента.

А съперниците й "Фина гейл" и "Фина фойл", които имат много повече кандидати, категорично отказаха да управляват с "Шин фейн", като се позовават на миналото й на политическо крило на ИРА и на икономическата политика.

И все пак, дори ако възходът на "Шин фейн" не накара някоя от големите партии да преразгледа позицията си, тя може да се утвърди като безспорна опозиционна партия, заяви Гари Мърфи - преподавател по политология в Дъблинския градски университет.

"Мисля, че големият план на "Шин фейн" е да може да измести "Фина гейл" или "Фина фойл" като втора партия в страната", каза той.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види