Снимка: Eli Defaria

Загубата на обоняние влияе върху взаимоотношенията и здравето

Хората, които са загубили усещането си за мирис, се сблъскват проблеми, които може да повлияят върху личната им хигиена, интимния им живот, взаимоотношенията и дори здравето им, сочат резултатите от британско изследване.

Загубата на усещането за мирис може да повлияе върху ежедневието им и да застраши сигурността им.

Изследването обхванало 71 пациенти на възраст между 31 и 80 години, които загубили усещането си за мирис. Участниците информирали за редица проблеми, от тревоги за личната си хигиена и загуба на сексуални контакти до прекъсване на взаимоотношения и последствия за здравето им.

"Смущенията в обонянието засягат около 5 процента от земляните и карат хората да загубят усещането си за мирис или да променят начина, по който усещат ароматите - заяви експертът по ринология и олфактология Карл Филпот от Норичкия медицински институт към университета на Източна Англия. - Някои хора усещат несъществуващи миризми. Причините за това са различни - инфекции, контузии, неврологични заболявания, като болестта на Алцхаймер. Някои лекарства също предизвикват загуба на усещането за мирис."

Предишни проучвания разкриха, че загубилите усещането за мирис хора са с високо ниво на депресия и тревожност.

"Сериозен проблем е неспособността да усетиш миризмата на развалена храна, газ или дим - отбеляза Филпот. - Това доведе до "загуби" за някои участници - храненето вече не им доставяше удоволствие, те загубиха апетит и отслабнаха. Други участници консумираха храни с голямо съдържание на мазнини, сол и захар и напълняха."

Социалният живот също бе повлиян от липсата на усещане за мирис. "Установихме, че личната хигиена е основателна причина за безпокойство, защото участниците не могат да усетят собствената си миризма", поясни ученият.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види