Снимка: Matt Rourke

Защо Айова е от ключово значение за определяне на кандидатите на президентските избори в САЩ

Джинджър Гибсън от Ройтерс

С използване на сложна система на гласуване на местни събрания първата надпревара в първичните избори на демократите за президентските избори в САЩ ще се състои в Айова на 3 февруари.

Гласоподавателите в Айова не ползват бюлетини, а вместо това организират местни събрания в целия щат, на които обявяват избора си за президент.

Дванайсет демократи се състезават кой да е кандидатът на партията, който да се изправи срещу президент републиканец Доналд Тръмп на изборите през ноември.

Борбата в Айова сега се води за 41 делегати на конгреса на Демократическата партия, на който даден кандидат ще се нуждае от подкрепата на 1991 делегати, за да бъде определен за кандидат-президента на партията.

КАК РАБОТИ ПРОЦЕСЪТ?

Вместо да отиват в избирателни секции и да пускат бюлетини, жителите на Айова се събират на различни места в целия щат - училищни столови, обществени центрове и всекидневни в частни домове - за да обсъдят кой според тях трябва да бъде номиниран от партията им.

В Айова ще има общо над 1600 такива събрания. Резултатите ще бъдат изпратени на щатското ръководство на Демократическата партия, което ще изчисли по колко делегати ще получи всеки кандидат.

На всяко събрание избирателите се делят на групи за един или друг кандидат. Ако се съберат достатъчно избиратели, подкрепящи един кандидат, той получава един делегат.

Избирателите, които застанат зад кандидат с недостатъчно подкрепа - често поне 15 процента от участниците в партийните събрания - ще трябва да направят втори избор.

Тогава те ще имат три възможности: да подкрепят кандидат, който вече е получил достатъчно подкрепа, да обединят сили с поддръжници на друг кандидат, който още не е събрал достатъчно подкрепа за получаване на делегат, или да напуснат събранието. Този процес е известен като "прегрупиране".

Събранията ще се проведат по едно и също време и по график започват в 20 ч. местно време на 3 февруари (1 ч. сутринта по Гринуич на 4 февруари).

ЗАЩО ВТОРИЯТ ИЗБОР Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ

Кой кандидат е вторият избор на един или друг избирател може да изиграе важна роля за крайния резултат.

В момента проучванията на избирателните нагласи показват само четирима кандидати с над 15 процента подкрепа в Айова. Това са бившият вицепрезидент Джо Байдън, бившият кмет на Саут Бенд, щата Индиана, Пийт Бутиджидж и сенаторите Бърни Сандърс и Елизабет Уорън.

Тъй като даден кандидат трябва да има поне 15 процента подкрепа от участниците в събранията във всеки окръг, за да може да получи делегати, поддръжниците на други кандидати ще бъдат принудени да се преориентират или да изберат някой друг.

Четиримата кандидати с най-голяма подкрепа събират общо малко над 70 процента от електората според усреднените данни от различни допитвания на национално ниво.

Това означава, че около 30 процента от избирателите може да бъдат принудени да направят втория си избор измежду някой от тези четирима кандидати. Това е значителен брой, който може да даде решаваща преднина на някой от четиримата пред другите трима.

Например, ако сенатор Ейми Клоубъшар не получи достатъчно подкрепа за делегати в повечето окръзи, кого е по-вероятно да подкрепят нейните поддръжници - друга жена като Уорън или близък до нейната идеология кандидат като Байдън или Бутиджидж?

КАКВО Е РАЗЛИЧНО ТАЗИ ГОДИНА?

Щатското ръководство на Демократическата партия ще промени начина на съобщаване на резултатите тази година след оплаквания от поддръжници на Сандърс през 2016 г. Тогава Сандърс изгуби в Айова с малка разлика от Хилари Клинтън, която накрая стана кандидат-президентът на демократите.

Досега представители на Демократическата партия в Айова оповестяваха само окончателните резултати от местните събрания или колко подкрепа е получил даден кандидат след "прегрупирането".

През 2016 г. привържениците на Сандърс твърдяха, че при първото преброяване той е имал по-висока подкрепа от Клинтън, но след прегрупирането повечето поддръжници на бившия губернатор на Мериленд Мартин О'Мали са били принудени да направят втори избор и тогава Клинтън е получила превес в общата подкрепа.

За да бъде взето под внимание това оплакване, тази година демократите в Айова ще обявят публично и двете преброявания - кого подкрепят избирателите с първия си избор и какви резултати се получават, когато поддръжници на кандидат с недостатъчна за сдобиване с делегати подкрепа направят втория си избор.

Освен това, за пръв път се поставя изискване към кандидатите да разполагат с поне 15 процента подкрепа за получаване на делегати. В предишни години прагът се изчисляваше в зависимост от участниците и броя делегати.

Новият праг най-вероятно ще засегне кандидатите с подкрепа около 10 процента, които преди може и да са били достатъчни за спечелване на делегат, но не и сега.

ЗАЩО АЙОВА Е ВАЖЕН ЩАТ

Ако се гледа общата картина, размерите на Айова не дават на този щат особено влияние върху крайния брой делегати, които са необходими за спечелване на номинацията на демократите.

Айова изпраща 41 делегати при необходими 1991 за осигуряване на партийната номинация. За сравнение Тексас дава 228, а Калифорния - 415.

Към това може да се прибави, че Айова е преобладаващо бял щат, като малцинствата съставляват под 10 процента от населението. За сравнение около 27 процента от населението на САЩ не са бели хора.

Айова обаче упражнява несъразмерно голямо влияние, като гласува първа на първичните избори.

Историята показва, че след гласуването в Айова в надпреварата остават само първите трима или четирима кандидати, които са се представили най-добре там.

Щатът освен това е доста добър барометър за това кой ще е кандидатът на Демократическата партия. Последните пет пъти победителят в Айова бе избран за кандидата на партията за президент.

На 12-те партийни събрания на демократите, които са се провели в Айова от 1972 г., девет пъти победителят в щата след това се е оказал изборът на цялата партия.

Айова има по-слаб успех при определяне на кандидатите на републиканците. Последните трима републикански победители в този щат не успяха да си осигурят партийната номинация. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види