Снимка: Eddy Billard

Текстово безпокойство – нова диагноза за съвременното поколение

Текстовите съобщения водят до тревожност и безпокойство. Това е позицията на все повече специалисти, които обръщат внимание на зачестяващите случаи на разстройства, за които допринасят съвременните технологии и комуникация.

Все повече млади хора прекарват ежедневието си, втренчени в екрана на телефона, докато пишат съобщение или очакват отговор. Преди 25 години този начин на общуване започна да навлиза с бързи темпове. Това промени много неща – основно във взаимоотношенията ни с околните. Шефът ви може да се свърже с вас след работно време, майка ви може да ви притесни, докато карате мотор, стана възможно и да провеждате дълги, объркващи разговори с партньора си, докато сте на работа.

В началото изпращането на текстови съобщения изглеждаше полезно нововъведение. Но с времето доведе до редица проблеми. Данните за хората, които стават жертва на "текстово безпокойство” се увеличават. Една пета от американците, според проучване на Американската психологическа асоциация, свързват мобилните устройства със стрес. Изследванията продължават да документират отрицателното физическо, социално и емоционално въздействие от изпращането на съобщения.

Основна част от безпокойството се дължи на начина, по който боравим с "чата” и  разнообразното или по-скоро неопределено време за реакция. "Големият проблем е в отсъствието на контрол и яснота.“, казва Наташа Шул, професор по медии, култура и комуникация в Нюйоркския университет. "Не можете да си почивате и да сте спокойни, когато сте в интеракция с околния свят, когато чакате обратна връзка, но още не сте получили отзив. В честия случай – подобни ситуации провокират състояние на възбуда."

Степента на стрес, разбира се, зависи и от това кой е от другата страна на чата. За повечето от нас не е голям проблем, ако очакваме отговор от случаен познат. Много по-различна е ситуцията, когато очакваме съобщение от партньор, дете или потенциален работодател. А тревожността се проявява с категорични симптоми: потни длани, сърцебиене, обсебващи натрапчиви мисли.

Специалистите по психично здраве започват да виждат по-често безпокойство около текстовите съобщения в офисите и това е част от нова област на изследвания и лечение, свързани с мобилните устройства и онлайн комуникацията.

"Чатът и социалните мрежи затормозяват живота на пациентите, които вече имат диагностицирани депресия и тревожност.”, казва Никълъс Карсън, детски и юношески психиатър и изследовател от Cambridge Health Alliance в Бостън.

"Естествено, че има положителни аспекти – онлайн съобщенията помагат на хората да поддържат интензивна връзка с приятелите и семейството си.“, казва Карсън. "Но наблюдаваме и пристрастяване и нездрава употреба.“ И това се проявява по много начини - от нарушен сън, проблеми с гнева и влошени взаимоотношения до повишена социална тревожност.

Лечението на текстовото безпокойство все още е обект на изследване. Някои от начините за лечение на традиционните тревожни разстройства могат да бъдат полезни – например когнитивно-поведенческата терапия. Но що се отнася до мобилните устройства, Карсън казва, че терапията задължително включва ограничена употреба на телефона, както и промяна в количеството и типа на инсталираните приложения.

Експертите препоръчват техники, които да превърнат онлайн комуникацията в по-малко стресираща. Например изпращането на аудио съобщения вместо написан текст – това може да помогне за ограничаване на неправилното общуване и разбиране, които възникват, когато нямаме достъп до интонацията и езика на тялото при събеседника. Добър ефект имат и бързите реакции с емотикони – за по-бърз и емоционален отговор, който да подобри разбирането и да ограничи интерпретациите на текстовото съобщение.

На практика можем да използваме всякакви методи за повлияване на отношението ни към виртуалната комуникация с изключение на едно – трайно да я изключим от живота си.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види