Снимка: Robert Norton

Подкрепа за тийнейджърки, които не знаят, че са жертви на насилие

Уебсайт за подрастващи момичета, изложени на риск от злоупотреба, предлага помощ и информация.

Специалистите посочват, че голям брой тийнейджърки не осъзнават, че са (или са били) жертва на насилие или злоупотреба.

Според проучване на неправителствени организации и списание Cosmopolitan - една трета от запитаните тийнейджърки знаят, че са били в насилствена връзка. Останалите са преживели насилие или са били жертва на злоупотреба в отношенията, без да го разпонаят.

Затова женска организация с нестопанска цел създава уебсайт, предназначен за тийнейджърки. По-точно за онези от тях, които не осъзнават, че са обект на тормоз. Loverespect цели да разобличи митовете около принудителния контрол и по-леките поведенчески прояви, които представляват злоупотреба или са предупредителни знаци, че взаимоотношенията могат да прераснат в издевателство.

В сайта има истории на момичета, преживели насилие, практически съвети и платформа за проверка и оценка на отношенията. Съществува мейл за връзка с организацията, тъй като е установено, че тийнейджърките са по-малко склонни да използват телефони за подкрепа в сравнение с по-зрелите жени.

Проверката на взаимоотношенията включва въпроси като: "Карали ли са те някога да се чувстваш зле, когато се срещаш с членове на семейството си?”, "Какво мисли партньорът ти за начина, по който се обличаш?”, "Какви са реакциите му при споменаване на "раздяла”?”. При наличието на отговор, който предизвиква известни съмнения, например: "Понякога ме моли да сменя дрехите си.”, сайтът предлага съвети заедно с кратка история за оцеляване.

"В началото на връзката ни бившият ми правеше комплименти и харесваше моите дрехи. Впоследствие твърдеше, че се смущава, когато излиза с мен, защото изглеждам нелепо.”, споделя Хло, "Започнах старателно да избирам облеклото си, за да не го злепоставям или разстройвам. Нямаше резултат. Той винаги намираше нещо, което не му харесва. Беше изтощително да се старая да му се харесам и да не го ядосвам. Загубих много увереност. Опитайте се да споделяте тревогите си с човек, на когото имате доверие. Разкажете какво се случва във връзката ви. Дори и да не ви изглежда "голяма работа”, когато някой е склонен на контрол върху живота и навиците ви, обикновено това поведение се задълбочава и е добре да вземете мерки още в началото.”

Адина Клер е изпълнителен директор на организацията "Помощ за жените”. Тя представя сайта като подадена ръка за подрастващите момичета, които още не могат да се ориентират сами във взаимоотношенията и да разграничат нормалното от ощетяващото пвоедение.

"Искаме да им кажем, че ги подкрепяме! Искаме да им разкажем историите на други млади жени, които са минали през същото и са оцелели!”, казва Клер.

Loverespect е възможност за тийнейджърките - да разпознаят злоупотребата, да разберат правата си и да потърсят подкрепа!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види