Снимка: Shutterstock

Шабу-шабу: фондю по японски

В слънчевите пролетни дни кухнята се променя според температурите навън. Националните традиции в храненето с времето търпят своето развитие. Все по-често кулинарният консерватизъм в страната ни бива разчупван от рецепти, идващи от всички краища на света. Балканската скара, капамата и свинското със зеле си остават обичани. Ако обаче решим да излезем от канона, можем да заложим на нещо по-изискано за стопляне през зимата.

Ще отскочим до Швейцария, за да видим какво обичат да похапват местните хора. Разбира се – фондю! Първата рецепта за фондю е публикувана официално от френския гастроном Брийя Саварен, който през 1794 г. разкрива неговите съставки – сирене Грюйер, яйце и масло.

Големият бум в популярността на фондюто настъпва през 1940 г. На Световна изложба в Ню Йорк Швейцария представя своя нов модел съдове за фондю и предлага на света да опита вкуса на прословутото швейцарско фондю. По този начин тя създава своята нова емблема и символ на местната кухня пред целия свят.

Това традиционно швейцарско ястие се приготвя от парчета сирене, разтопени в специален уред за фондю – "какелон”. Когато всичко добие кремообразна консистенция – преминаваме към най-вкусната част - дегустацията. Предварително приготвени кубчета твърд хляб се потапят в разтопеното сирене с помощта на специални вилици за фондю. Обикновено фондюто може да съдържа един или повече вида сирене – Грюйер и Вашрен фрибуржуа.

В Далечния Изток не остават длъжни на швейцарците. Едно от най-популярните и обичани ястия в японската кухня се нарича шабу–шабу, или т.нар. японско фондю. То се приготвя от говеждо месо и най-често се консумира на голяма маса, пълна с приятели. Гозбата ври на огън директно пред гостите. Най-добре е да разполагате с газов или друг преносим котлон и най-обикновена тенджера, с достатъчен обем, за да събере продуктите. Мулти кукър е също много добър вариант. Всеки от присъстващите може сам да приготви месото, като го постави в съда с врящия бульон.

Храненето с горещ съд на масата се заражда в Осака още през 50-те години на миналия век, бързо добива слава и се разпространява в цяла Япония, както и в съседните на островната държава страни.

Името шабу-шабу идва от звукът, който издава приготвеното на масата телешко месо. Ястието често се сервира комбинация с комбинация от различни зеленчуци – зеле, праз, морков, гъби, както и с традиционните за Станата на изгряващото слънце - нудли. Всички допълнителни съставки също се потапят за кратко във врящия бульон. След термичната обработка месото и гарнитурата към него по желание могат да се овкусят с Понзу цитрус соев сос и сусам.

Както сами виждате, рецептата за шабу–шабу не е никак сложна. Преди да сте поканили гости, за да опитат това екзотично ястие, трябва да знаете неговата тайна. Тя се крие в крехкото телешко месо, добито от месодайната порода Вагу. Това месо се характеризира с много нежна структура и е изпълнено с фини нишки мазнина. Именно тази негова особеност го прави лесно за термична обработка. Опитате ли да правите шабу–шабу с българско телешко сте обречени на сигурен провал. Затова ако не разполагате с Вагу, по-добре предпочетете швейцарското, а не японското фондю.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види