Могат ли пури "Made in Africa" да конкурират кубинските?

Ема Ръмни, агенция Ройтерс

Докато си пийвал в нощен клуб в Мозамбик през 2015 година, на Камал Мухейбер му хрумнала идея: луксозна пура, произведена не в Куба, а в южната част на Африка. Бившият ливански банкер погледнал към клиент, пушещ вероятно вносна пура, и си помислил: "Какво й е на Африка, че да не произвежда пури?

"Африка отглежда тютюн от 100 години", припомня пред Ройтерс 50-годишният Мухейбер. "Имаме земята, имаме водата, имаме нужния набор от умения. Така че какво липсва?", пита риторично той.

Неговият бизнес Bongani Cigars - на зулуски език това означава "бъди благодарен" - бил замислен като малък, забавен проект. В момента произвежда близо 10 000 пури на месец, но това е далеч от големите фабрики. Продукцията си продава в Южна Африка, Кения и Мозамбик, където се отглежда част от неговия тютюн.

Мухейбер казва, че тази година Bongani ще стартира в Нигерия, а той се надява и във Великобритания. Целта е да се превърне в избора на африканските познавачи, които искат да парадират с богатството или успеха си.

"Пурата е... точно като шампанското, също като някои вина. Става въпрос за посланието", коментира той. "Докато пушиш Bongani, обявяваш... своята африканска идентичност", допълва Мухейбер.

Той заминал за Доминиканската република, за да наеме на работа директор на производството - Антъни Падиля Перес, и да го прехвърли в Мапуто, където той помогнал за обучаването на персонал в прецизното изкуство да увиваш тютюн на ръка.

Няма да е лесно марката да стане популярна сред обществеността: Мухейбер признава, че на луксозните пазари трудно се пробива, а Bongani, която продава първата си пура през 2016 година, не може да се похвали с 30-годишен тютюн като някои конкуренти.

Цената на пурите от тази марка е с около 10 % по-ниска в сравнение с кубинския еквивалент. Стандартният вариант се продава за около 13 щатски долара. Той обяснява, че тези пури се харесват на търсачите на африкански "вкус", придаван от свойствата на местната околна среда, в която се произвеждат (използвана е френската дума "terroir", типична за винопроизводството - бел. прев.).

"Когато получих първата си... голяма поръчка от дистрибутор от Южна Африка, почти се разплаках", спомня си Мухейбер. "Никога дотогава в живота си не бях произвеждал нещо, което някои би искал да купи", откровено казва той. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види