Снимка: Guliver/iStock

Защо розовото престана да бъде момчешки цвят

Съвременната представа е, че розовият цвят е за момичета, а синият за момчета, особено когато става дума за деца. Но всъщност това не винаги е било така.

Експертът по цветовете и лектор Гавин Евънс заяви пред Business Insider, че в края на 19-ти и началото на 20-ти век е имало реклами, в които се е твърдяло, че за да изглеждат по-мъжествени, майките трябва да обличат синовете си в розово, а за момичешки цвят се е считало синьото.

Той обяснява защо:

Зад тези реклами има причини. Синият цвят, поне на някои места в Европа, дълго време се е асоциирал като женски цвят, заради предполагаемия цвят на облеклото на Дева Мария.

Розовото, от друга страна, се е възприемало като момчешка версия на мъжественото червено.

И рекламните агенции са отговорни за промяната:

"Постепенно промяната започна в средата на 20-ти век и накрая около 1950 г. се проведе огромна рекламна кампания от няколко рекламни агенции, според които розовото е изключително женствен цвят, това е и момента, в който се обърнаха представите."

В книгата си "Историята на цветовете", Евънс обяснява, че сме "бомбардирани" отвсякъде с мнения, символични значения и факти за цветовете и ние ги възприемаме различно, в зависимост от нашата култура. Например, англоезичният свят асоциира черното със смърт и зеленото със завист, но, както се е случило с розовия и синия цвят, винаги има потенциал за промени.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види