Снимка: Vinicius Wiesehofer

Най-щастливи са жените без деца и брак

"Ако сте мъж, вероятно трябва да се ожените. Но ако сте жена - не се притеснявайте", казва Пол Долан, професор по поведенчески науки.

Добра новина за жените, които са жертви на натиска да бягат към олтара и/или майчинството: Може да сте по-щастливи (и да живеете по-дълго!) с точно този живот, който имате в момента.

Както съобщава The Guardian, професорът по поведенчески науки Пол Долан заяви, че резултатите: "женените са по-щастливи от другите подгрупи от населението", са получени след запитване по време, на което съпругът е бил в стаята. Какво отговаря обаче жената, когато половинката й не слуша: "Нещастна съм!". Пол Долан, който преподава в Лондонското училище по икономика, добавя: "Най-здравата и най-щастлива популационна подгрупа са жени, които никога не са се женили или нямат деца."

Коментарите на Долан идват малко след излизането на книгата му Happy Ever After: Escaping the Myths of the Perfect Life (И заживели щастливо: Да избягаме от митовете за перфектния живот), която според The Guardian отразява данните от американското проучване за използване на време (ATUS), в което са анкетирани различни типове хора - неженени, женени, разведени и овдовели - за сравнение на нивата на щастие.

Интересното е, че обратното не е вярно за мъжете. Това би трябвало да означава, че силният пол получава по-голяма полза от брака, отколкото жените, тъй като, както обяснява Долан, мъжките се "успокояват" след бракосъчетанието.

"Поемате по-малко рискове, печелите повече пари на работа и живеете малко по-дълго", казва експертът. "Тя, от друга страна, трябва да се примири със статуквото и умира по-рано, отколкото ако никога не се беше омъжила."

"Имаме данни от наблюдение на едни и същи хора в продължение на години! Ще ви спестя време и нерви с този съвет: ако сте мъж, вероятно е добре да се ожените; ако сте жена - не се притеснявайте", добави Долан.

Жените на средна възраст, които са били омъжени, също споделят за проблеми с потенциални психически и физически неразположения, които са се отразили зле на живота и бъдещето им.

Затова Долан е безмилостен дори през хумора си: "Виждаш самотна жена на 40, която никога не е имала деца и казваш: "О, Боже! Срам! Може би един ден ще срещнеш правилния човек и всичко ще се промени за добро."

"Ами не. Тя по-скоро ще срещне грешен човек и всичко ще се промени. За жалост. Може би ще срещне човек, който я прави по-малко щастлива и здрава, и ще й помогне да умре по-рано.", завършва "оптимистично" експертът.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види