Снимка: Oliver Zenglein

Идеалните бъркани яйца

Всеизвестен факт е, че яйцата са една от най-пълноценните храни, с високото им съдържание на белтъчни вещества, минерални соли, мазнини и витамини, а и всички знаем, че най-пълноценната храна за деня трябва да е закуската.

Но перфектното им приготвяне може да бъде изненадващо трудно. Независимо от начина, по който искате да ги хапнете, винаги има шанс нещо да се оплеска - омлетът се превръща в бъркани яйца, а варените яйца се сваряват до такава твърдост, че биха могли да счупят прозорец.

И ако приготвянето на перфектните яйца ви се струва истински кошмар, то Шей Купър, главен готвач в британски хотел, може да помогне с идеалният според него метод за приготвянето им.

Ето и трите му правила за перфектни бъркани яйца:

Не добавяйте прекалено много течности

Ако харесвате млечни или кремообразни бъркани яйца. Внимавайте. Ако мислите, че добавянето на мляко е ключът към успеха, Купър не е съгласен - твърде много течност ще раздели белтъка от жълтъка.

Разбийте яйцата предварително в купа

Не им отстъпвайте. Бъркайте яйцата толкова бързо и силно, сякаш лично са ви обидили. Покажете им колко сте силни. По този начин вкарвате въздух в сместа и яйцата ще станат леки и пухкави. Не спирайте докато постигнат равномерен цвят и пухкавост, след което ги изсипете в тигана.

Свалете ги от котлона малко преди да ви се сторят готови

Изключително лесно е да прегорите бърканите яйца. Специалистът съветва да махнете яйцата от котлона точно преди да си помислите, че са готови, тъй като те така или иначе продължават да се готвят в тигана. И така вече би трябвало да имате идеалните бъркани яйца.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види