Снимка: Dukes Auctions

Антикварни вещи, донесли на собствениците си неочаквано богатство

Ако сте щастлив собственик на скрин или таванско помещение, наследени от възрастен роднина, не бъразайте с почистването, изхвърлянето и продажбата на старинните вещи, които може да откриете. Историята познава много случаи, когато именно по този начин хората са се сдобили с вещи, които впоследствие са им донесли неочаквано голямо богатство. 

Снимка: Graham Hunt
 

Такъв е случаят с жител на графство Дорсет, който случайно разбрал, че старият чайник, който се съхранявал в семейството в продължение на много десетилетия и не се считал за нещо особено, има син печат на дъното на император Цианлонг, който управлявал Китай през 1735-1796 г. Експерт, който разпознава униката, дава съвет на семейството, че може да продаде чайника за няколко хиляди долара. Оказва се че греши – на търга чайникът е продаден за близо милион.

Китайска ваза от приблизително същия период е придобита от един късметлия, който я купува в магазин за сувенири в Хертфордшир. Мъжът платил само 1,5 долара за нея и решил да я пусне за продажба през интернет. В рамките на няколко дни стотици хора отговарят на обявата му за продажба, предлагайки доста големи суми за този предмет. Това накарало купувача да се усъмни и да поиска мнението на специалист. Оказва се, че той държи в ръцете си истинско древно съкровище. Стойността му на търга надхвърля 500 хиляди долара.

Снимка: Koller Auctions
 

Отново китайски предмет, закупен от антикварен магазин, носи на собствениците си голяма печалба. Когато семейството, закупило бронзовата купа, възложило на специалисти да я оценят, те казали, че това е евтин фалшификат. Така антиката започва да се използва за складиране на тенис топки. Единствено специалистът по ориенталско изкуство, който бил поканен в къщата да оцени други вещи, успява да предположи истинската стойност на бронзовата купа. Експертът вижда в коридора "фалшификата“ и остава озадачен – причината неговите колеги да не могат да дадат реална оценка, е че подобни вещи рядко се продават на западните търгове и са непознати.

Проучванията потвърждават, че той е прав. Купата се оказа много стара, направена по поръчка на китайския император преди около 300 години. Цената и възлиза на около 5 милиона долара.

Снимка: Hodinkeee

Генералното почистване понякога е много полезно. Наскоро, за една година, китайски вази били открити във Франция и Англия по време на такива мероприятия. Британски пенсионер открива такава ваза, докато разчиства апартамента си, който иска да продаде, за да отиде в старчески дом. Там той намира китайска ваза, подарена от леля му преди време.

Подобна находка прави и един французин, който разчиства тавана на починалите си роднини. И двете находки се оказват много ценни – продадени са за 280 и 670 хиляди долара.

Почти фатална грешка е щял да направи бижутер от САЩ, който от антиквариат купува за 14 хиляди долара вещ, която мисли да претопи, защото е златна. Вътре той намира часовник от Vacheron Constantin, поради което решава, че е по-изгодно да препродаде старинния предмет, но не намира купувачи. Приготвяйки се да претопи вещта, той решава да провери за още информация и случайно в търсачката в Гугъл въвежда и думата "яйце" заедно с "Vacheron Constantin". Бижутерът остава потресен, защото намира статия на британското издание The Telegraph, в която се говори за едно от изгубените имперски великденски яйца, проектирано от Карл Фаберже. Бижуто, закупено за златен скрап, се оказаха яйце на Фаберже.

Този шедьовър на бижутерското изкуство Александър III подарява на жена си Мария Федоровна за Великден през 1887 година. По време на октомврийската революцията яйцето е загубено. За щастие статията в The Telegraph съдържа и стара снимка на яйце, което изглежда като пълно копие на закупената антика. Учуденият бижутер веднага отнесъл находката в Лондон, където експерти от художествената галерия потвърдили неговото предположение. Яйцето е продадено за 33 милиона долара на частен колекционер.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види