Снимка: Tim Freccia

Как да не се омъжиш на 12

За разлика от много момичета в Етиопия, които се сбогуват с детството си едва на 10 години, Йекаба получава шанс. По-точно – отвоюва своя шанс! Тя побеждава страха си и въстава срещу културните норми и бариери. С подкрепата на семейството и своето училище, Екаба успява да поеме контрол над живота и бъдещето си и да се пребори за свобода и независимост.  Днес тя обучава момичетата от своята общност, за да помогне за прекратяване на браковете, които отнемат детството и прекъсват развитието на момичетата. Освен това последствията често са непоправими емоционални и физически травми.

"Ако не беше обучението, което получих, вече щях да съм омъжена и да очаквам бебе.”, сподели Йеакаба във видеоклип, публикуван от организацията Plan International. Момичето от Етиопия е член на глобалния проект, който овластява момичетата и им помага да отстояват правата си.

"Познайте закона и вашите права!“, настоява Йекаба, като подчертава колко е важно повече хора да се присъединят към борбата срещу детския брак.

Неравенството между половете, традицията и разселването са причините недостойната практика в Етиопия да продължава. Изчислено е, че 40% от момичетата са принудени да сключат брак преди 18-годишна възраст, а 14% се омъжват преди 15-ия си рожден ден. Етиопия е сред първите 10 държави в света с най-висок процент на детски бракове. Младите момичета бежанци, които живеят в страната, са най-рисковата група. Тъй като им липсва образование и не вярват, че имат други възможности, те са склонни да встъпят в брак на много крехка възраст.

"Момичетата в юношеска възраст, като Йекаба, се сблъскват с множество препятствия, само защото са се родили от женски пол.“, заяви Кейт Езз, програмен директор по въпросите на младежта и икономическото овластяване в Plan International.

Нанкали Максуд е старши съветник по вредните практики в УНИЦЕФ. Според него: "Етиопия, която някога беше сред първите пет държави по детски бракове в Африка, направи големи крачки през последните години. Разпространението на бракосъчетания от такъв тип е спаднало с една трета през последното десетилетие.“

"Това е благодарение на колективни усилия - както в Етиопия, така и в световен мащаб, работа с правителствата и партньорите за повишаване на степента на образованост на момичетата, инвестиции в подрастващите и овластяване на младите хора, семействата и общностите – това са средствата за постигане на положителна промяна.", твърди Максуд.

Последиците от детския брак са вредни и могат да бъдат необратими. Момиченцата булки, които спират училище, са по-склонни да преживеят ранна бременност, недохранване, домашно насилие и усложнения от бременността. Детският брак също затруднява жените и техните семейства – да излязат от омагьосания кръг на бедността. "Искам тя да отиде в университета и да получи важна позиция в обществото.", казва бащата на Йекаба във видеото. А самата тя - учи усилено, защото иска да стане лекар.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види