Какво се случва с мозъка ни, когато ядем люти чушки?
Лютите чушки подлъгват мозъка, че в устата ни се е разгорял истински пожар. Какво всъщност се случва?
Всичко се дължи на веществото капсаицин, което се съдържа в състава на лютите чушки. В чисто състояние капсаицинът изглежда като кристален прах, не притежава особен мирис, но се отличава с лютото усещане, което оставя в устата. Капсаицинът се свързва с рецепторите ни за болка, които изпращат предупредителни сигнали към мозъка, поради което реагираме все едно сме погълнали нещо изключително горещо.
Тялото ни също се опитва да се охлади, ето защо започваме да се потим и лицето ни почервенява. В същото време очите ни се насълзяват и носът ни започва да тече. Това е начинът на тялото ни да се справи със "заплахата".
След поглъщането, капасицинът се свързва и с други рецептори по пътя си към стомаха. В някои от по-тежките случаи в гърлото може да се появят мехури, да ни се догади и дори да изпаднем в анафилактичен шок.
Защо тогава има толкова много любители на пикантните храни?
В отговор на болката, мозъкът ни отделя ендорфин (хормон на щастието) и допамин, които в комбинация предизвикват състояние на силна еуфория. Освен това, капсаицинът помага за ускоряване на процесите в организма като влияе благоприятно на храносмилането, поради което той бива включен в диетата на активно спортуващите. С голям успех се приема и от хора, които се опитват да се преборят с излишните килограми.
Капсаицинът е слабо разтворим във вода, ето защо няма смисъл да се наливате с нея в случай на сериозно олютяване с малките коварни чушлета. Затова пък има друго спасение – алкохол – той повлиява благоприятно действието на капсаицина, така че при консумация на прекалено люта храна, не се колебайте да комбинирате с чаша студена бира.

