До Китай за гинко гледки

В растителния свят съществуват видове, които са преживели милиони години и са съвременници на динозаврите. За папратите всички сме чували, сред дървесните видове обаче има истински шампион по оцеляване. Гинко билоба, наричан често "жива вкаменелост”, е дърво, което въпреки драстичните промени  в климата, е останало непроменено повече от 200 милиона години.

Според учените разпространението на този вид датира още от юрския период. Интересното при гинко е, че то е двудомно растение - всеки индивид има репродуктивни органи само от единия пол. Това причудливо дърво съчетава в себе си устойчивост на болести и неподатлива на насекомите дървесина. Именно това е една от причините гинко да притежава голямо дълголетие. В Япония например, след атомната атака над Хирошима гинко са едни от малкото оцелели дървета. Есента е най-вълшебното време на годината. Ще повярвате ли обаче, че листопадът на едно дърво може да ви накара да отидете до другия край на света?

Всяка есен хиляди туристи се стичат в китайската планина Жонгнан, в провинция Шънси, за да се възхитят на едно удивително дърво – 1400-годишното гинко билоба. То расте в двора на будисткия храм Гу Гуанин. От средата на ноември падащите яркожълти листа на дървото превръщат земята около него в море от злато.

Дървото е станало особено популярно през последните няколко години заради снимките в интернет. Според член на храмовия персонал, опашката от туристи, дошли да видят този древен гигант, достига понякога стотици метри и са нужни повече от три часа, за да се зърне дървото.

Миналата година е отчетен рекорден брой посетители на храма - 70 000 души в рамките на един ден. От съображения за обществена безопасност, тази година в храма се допускат само по 7 200 души на ден. Освен това, за да влязат в храма, посетителите трябва да направят предварителна резервация чрез най-популярното китайско приложение за съобщения We Chat.

Счита се, че дървото в храма Гу Гуанин е било засадено от император Ли Шимин, най-могъщият владетел от династията Тан, като символ на здраве и дълголетие. Сигурно е, че гинко билоба, отглеждано от векове, е измежду най-разпространените широколистни дървета в Китай. То има приложение в кулинарията и медицината. Традиционните китайски лекари го използват за лечение на различни заболявания като астма и дори мозъчни разстройства. Повечето съвременни медикаменти подобряващи паметта също съдържат екстракт от гинко билоба.

В България този дървесен вид през последните години набира голяма популярност за озеленяване на частни домове и паркове. И не е нуждо да идем до Китай, за да се полюбуваме на прекрасните му жълти листа през есента.

Гинко е познато в страната ни от края на 19-ти век. Първите засадени дървета растат и до днес в градината зад Народната библиотека и на входа на АГ "Шейново“. В Морската градина на Варна например растат две дървета гинко, които са на над 130 години и са посадени от чешкия паркостроител Антон Новак, прославил се с изграждането на дворците Шьонбрун и Белведере във Виена. Ще трябва да минат много лета, за да достигнат китайския си събрат, но за красотата годините никога не са били от значение.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види