Най-ексцентричните валути в миналото

Днес, през 21. век, все повече специалисти призовават да се ограничи използването на общоприетите парични знаци и да се премине към виртуалното разплащане. Вече не се вълнуваме от банкноти и монети, а от безконтактни кредитни карти и криптовалути. Някога обаче са се използвали много по-екстравагантни средства за разплащане от биткойна. Повечето от тях трудно се побират в портфейл, но са белязали цели етапи в развитието на определени държави и икономики.

Сол

Солта е една от най-старите форми за разплащане в света. Всъщност думата "salary" (което на английски език означава "заплата") идва от "salarium" - парите, плащани на римските войници за закупуването на сол. Това е била основната форма на разплащане в пустинята Сахара през Средните векове и е била в широка употреба и в Източна Африка. Обикновено някой близвал блокче сол, за да провери дали е истинска, или отчупвал парченца от него, които служели като монети.

Съществували са и други ядливи валути като например "ренг“ - подправката куркума, сплетена на топка и обвита във влакна от кокосов орех. Тя била използвана на Соломоновите острови. Друг пример са какаовите зърна, широко използвани като платежно средство в Мексико и Централна Америка. Коя мислите е валутата, която е била най-високо ценена в Италия? Сиренето Пармиджано Реджано, разбира се, което се е използвало също и като залог срещу банкови заеми.

Парите действително не могат да растат по дърветата, но могат по храстите. Пример за това са отровните семена от Бурма, които също са се ползвали като вид валута.

Камъните рай

На малкия и китен остров Яп, част от Соломоновите острови, може да се открие най-мащабната и причудлива форма на валута в света - камъкът рай. Това са варовикови дискове с дупка в центъра, които достигат до 3,5 м. в диаметър и имат тегло до 8 тона. Местните ги издълбавали от планинските склонове и ги транспортирали с лодки обратно до острова. При извършването на различни търговски операции, камъните обикновено оставали на едно място, като се сменял само собственикът им. Правителството на Яп е забранило износа на камъните рай. Един от малкото, които могат да се видят днес, се намира в сградата на Канадската банка в Отава.

Шоколад

По-конкретно става дума за какаовите зърна, които са били желана стока както от търговците, така и от колонизаторите в Америка през 16 век.

Първоначално какаото е било отглеждано от ацтеките от Мезоамерика и се е използвало за религиозните им церемонии, тъй като местните хора са вярвали, че малките бобчета всъщност са подаръци от техния бог на мъдростта. Ацтеките използвали шоколада в различни ритуали и консумирали рафинираните бобчета в горчива напитка, смесена с вода, подправки и понякога царевично пюре. Когато обаче испанският изследовател Ернандо Кортес превзема района, какаовите зърна бързо започнали да се използват като ценна валута. Така, една кокошка струвала сто какови зърна, за яйцето се плащали три, а доматът се разменял само срещу едно едничко каково зърно.

Кожа от катерици

Животинските кожи играят огромна роля в бартерната система на търговията със стоки и днес. Още в Средновековието най-често използваната обменна валута в Русия и Финландия е била катеричата кожа. С развитието на търговията, в обращение започват да се включват и муцуната, ноктите и дори ушите на катериците - вероятно като ресто. Всъщност финландската дума за пари "Раха" е термин, използван първоначално за описване на животинска кожа, който все още се използва и днес.

Темата за парите и днес продължава да вълнува хората по цял свят. И докато катеричите кожи вече са под защитата на ПЕТА, камъкът рай е под ключ в канадски музей, а солта и какаото са вече само обект на кулинарни дискусии, пазарът на криптовалути продължава да набира скорост, за да бележи поредната, но не и последна, нова ера в развитието на световната икономика.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види