Гърди срещу свобода

Те искат да защитят дъщерите си, но "гладенето на гърдите" има много повече вреди от ползите, които майките целят.

За много момичета по света настъпването на пубертета е тревожен етап, защото тялото се променя. Но за около 3,8 милиона този шок се превръща в мъка и болка, тъй като началото на юношеството води със себе си практика, наречена "гладене на гърдите“.

Когато момичетата започнат да съзряват, майките ежедневно "гладят” гърдите им, използвайки нагрeти инструменти в опит да не им позволят да се развиват. Практиката е известна още като "сплескване на гърдите" или "измиване на гърдите". За да се предотврати нарастването им, майките увиват и бинтове плътно около бюста на дъщерите си.

"Гладене на гърди“, както и "осакатяване на женски гениталии“ е практика, която все още се поддържа за "доброто“ на момичетата. Варварският обичай се практикува в Чад, Гвинея Бисау, Того и Бенин, най-често се случва в Камерун, където почти една четвърт от момичетата и жените са с "изгладени” гърди. В Обединеното кралство около 1000 момичета от имигрантските общности от Западна Африка са преминали през тази "процедура”. И въпреки че практиката има за цел да ги предпази от нежелани сексуални контакти, обичаят може да бъде както физически, така и емоционално травматичен.

"Всяка сутрин, преди да отида на училище, майка ми ме кара да вдигам блузата си, за да се увери, че не съм си свалила превръзката", казва 14-годишно момиче от Камерун пред френския фотограф Гилдас Пари, за проекта "Пластична хирургия, Мечти, Прожектори, Жертви на практиката”, "От две години тя проверява гърдите ми всеки ден. Унизително е. Искам това да спре."

Самият процес е болезнен и може да накара момичетата да се срамуват от тялото си. И нещо много важно – методът е неефективен, тъй като не спира гърдите да се развиват. Загрятите инструменти често оставят белези, а раните могат да направят момичетата по-уязвими от инфекции и да причинят усложнения впоследствие. Някои жени споделят, че заради тази процедура са имали проблеми с кърменето на децата си. 

Като "гладят" гърдите на дъщерите си, майките в Камерун се надяват да ги направят по-малко сексуално атрактивни за мъжете като превенция на ранни брак и бременност. И въпреки че практиката несъмнено е погрешна, подобни страхове от ранна бременност, брак или изнасилване не са неоснователни. Според УНИЦЕФ 38% от децата в Камерун сключват брак до 18-ия си рожден ден, повече от една четвърт от подрастващите момичета са майки, а 20% от тях отпадат от училище, след като забременеят.

"Когато гърдите ми започнаха да растат, всички вкъщи ги обсъждаха", разказва 28-годишна камерунка. "В крайна сметка майка ми реши да ги "изглади”. Ако не ги гладим, това ще привлече мъжете. А под мъже – ние разбираме "бременност”.

Вместо да вярват на мъжете и да уважават женските тела и техния избор, тези майки смятат, че трябва да направят дъщерите си по-малко привлекателни, за да ги защитят. И въпреки че намеренията им са добри, този метод не може да се справи със системните проблеми: насилие и неравенство между половете.

В Камерун вече има обучителни семинари за опасните последствия от традиционното "гладене”. Когато момичетата и жените се разглеждат като равни и са овластени да правят избор сами, необходимостта от "защита“ чрез подобни изтезания ще бъде премахната.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види