Снимка: Flickr

Йога срещу бедност

Привържениците на йога проповядват способността на тази философия да подобрява физическата устойчивост и яснотата на съзнанието. Според тях вече и преодоляването на бедността може да бъде добавено към списъка с полезни ефекти от практикуването на йога. В отдалеченото китайско село Югулянг асаните са преобразили ежедневието и икономическите перспективи за жителите. Идеята за борба с бедността с йога идва от Лу Венжен, правителствен служител, изпратен в града, за да подобри финансовото състояние на селяните.

В началото Венжен се опитва да подобри селскостопанските и търговските резултати, като свързва селяни с купувачи в далечни градове през интернет, но транспортните разходи се оказват твърде големи и съответно - непреодолима бариера пред търговията.

Втората му стратегия е свързана с йога като начин за подобряване на здравето, тъй като по-голямата част от населението в района е над 60 години! 

"Тъй като бяхме изпратени тук, за да намалим бедността, имаше недоволни, които се чудеха защо просто не им дадем пари.“, разказва Венжен. "Някои дори подозираха, че съм подставено лице на някакъв зъл култ или секта."

Въпреки че първоначално жителите са скептични, с времето сами започват да се присъединяват към упражненията, тъй като забелязват, че тялото и здравето им се подобрява – стойките им се изправят, възвръщат гъвкавостта си, чувстват енергия и сила, и дори стават по-позитивни в мисленето и отношенията си. В резултат, те успяват да прекарат повече време в работа на полето и се чувстват вдъхновение и сила да търсят нови възможности. Сега селото се рекламира като център на йога практики, което вероятно ще привлече туристи, а оттам и финанси за местната общност.

Потенциалът на йога за борба с бедността бе открит като част от много по-големи усилия за подобряване на живота в страната. Китайското правителство иска да премахне бедността до 2020-та година. В момента над 500 милиона души в Китай живеят с по-малко от 5,50 долара на ден, а 43 милиона души живеят с по-малко от 93 цента на ден.

И въпреки че все повече хора успяват да излязат от клопката на бедността, неравенството продължава да се разраства. Много от действащите днес програми за борба с бедността са огромни по мащаб, например: модернизиране на транспортните системи, подобряване на добивите от реколтата, разширяване на достъпа до здравни грижи и инвестиции във възобновяема енергия.

Подходът на Венжен е значително по-локализиран. Йога със сигурност не е сребърен куршум за прекратяване на бедността. Но Югулянг може да бъде урок за хората по целия свят и да насочи поглед към бедността и като проблем на менталното и духовно израстване. Когато хората се чувстват здрави и вдъхновени, имат сили и по-големи шансове да се избавят от недоимъка.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види