1 / 9
Снимка: Bernat Armangue

Снимки за спомен... с питейна вода

Около 2 милиарда души нямат сигурни източници на чиста питейна вода. По едно дете всяка минута умира от предотвратима болест, наречена водна диария.

Навсякъде водата е ценен ресурс - общият знаменател на живота. Когато е надежден и чист, хората го приемат за даденост. Когато е обратното, питейната вода може да се превърне в решаващ фактор за съществуването ни. Ако няма вода – всичко друго е невъзможно! 

До 2050 година се очаква търсенето на прясна вода да нарасне с повече от 40% и около една четвърт от населението на света ще живее на места, където водните ресурси са застрашени. Технологиите напредват и, въпреки затрудненията, на много места доставянето на животоспасяващата течност е чудо на съвременната техника.

Повече от 90% от чешмяната вода на Ню Йорк достига до града с чистата сила на гравитацията, докато тече надолу от водоносни гори.

През 2014 година Китай завърши един от най-големите инженерни проекти на всички времена за доставка на вода oт близо 1500 мили до Пекин. Така страната предотврати водната криза, която я заплашваше от години.

Междувременно столицата на Южна Африка – Кейптаун, може да се превърне в първия град в света, който е изчерпал водата си. Макар за по-бедните жители на града, водата да е изчерпана отдавна.

Същото важи и за много хора в Нигерия, където повече от 57 милиона души нямат достъп до чиста вода.

Жителите на Флинт, Мичиган, много добре знаят колко опустошителна може да бъде замърсената водна система, след като през 2014 година за първи път в чешмяна вода бяха докладвани рекордни нива на желязо.

Вижте нагледно някои от най-интересните начини, по които хората от различни части на света получават водата си.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види