Ваксините са спасили 13 милиона души за последните 20 години

Тази инициатива е спасила 13 милиона живота, а с допълнително финансиране могат да станат милиарди.

Алиансът за ваксините, Гави, планира да ваксинира 1,1 милиарда деца до края на 2025-та година.

Гави е създаден през 2000-ната година, във време, когато глобалните усилия за имунизация намаляват и милиони деца в страни с ниски доходи нямат достъп до основни ваксини. Това е международна организация, която си партнира с организации от публичния и частния сектор.

Усилията за ваксиниране са от съществено значение за постигането на глобална цел номер 3 - за добро здраве и благополучие за всички. Гави, Алиансът за ваксини, е ваксинирал 760 милиона деца и е спасил повече от 13 милиона живота до момента - но се нуждае от увеличено финансиране, за да продължи жизненоважната си работа. Планът е да бъдат ваксинирани още 1,1 милиарда деца и да се спасят още 22 милиона живота до края на 2025-та година. Но за да успее, организацията се нуждае от още 7,4 милиарда долара. Здравната инициатива разчита на страните донори, партньори и филантропи да поемат допълнително финансиране за 4-годишния период.

От старта си Гави е ваксинирал 760 милиона деца и е спасил повече от 13 милиона живота. Но въпреки големия напредък, хората в маргинализирани общности продължават да нямат достъп до жизненоважни ваксини и 1,5 милиона души умират всяка година от болести, които могат да се предотвратят.

"Наистина сме горди, че днес отбелязваме подобен успех!“, заяви в прессъобщение Масахико Кия, посланик на Министерството на външните работи на Япония. "Затова бихме искали да засилим местните си ресурси като намерим нови източници на финансиране."

Между 2021-ва и 2025-та година, Гави планира да направи налични ваксини срещу 18 заболявания! През 2000-ната година те бяха едва шест на брой. Организацията планира да инвестира и поне 1,1 милиарда долара в безвъзмездни средства, които биха помогнали за укрепване на здравните системи в държавите, които се борят за разширяване на имунизациите. Освен това ще се вложат пари и в създаването на нов запас от ваксини срещу Ебола и ще се работи по Глобалната инициатива за ликвидиране на полиомиелита.

Гави подчертава, че ваксините не спасяват само животи - те подобряват и облагодетелстват общностите по много различни начини.

"Инвестицията в Гави не само спасява човешки животи, но и стимулира икономиката“, казва в прессъобщение д-р Нгози Оконджо-Ивела, председател на борда на Гави и бивш министър на финансите на Нигерия. "По-вероятно е децата, които са ваксинирани, да ходят на училище. Техните роднини не са принудени да се отказват от работа, за да се грижат за болните си деца или да изпадат в бедност заради често непосилните разходи за лечение."

Глобална цел 3 е за добро здраве и благополучие за всички - основната концепция е, че за да се избавят от бедността, общностите трябва да бъдат здрави - и ваксините играят основна роля в постигането на тази цел.

Развитите страни ще бъдат водещи в следващия период. Те ще покрият 41% от общите разходи за ваксинални програми в техните страни, възлизащи на 3,6 милиарда долара - най-голямата инвестиция в имунизациите досега. Техен е и ангажиментът за около 6,3 милиарда долара за разходите по доставки на ваксини.

"Някои от най-уязвимите хора в света все още умират от болести, които могат да се предотвратят. Ето защо ние сме решени да предоставим възможност Гави да реализира амбицията си - да ваксинира 300 милиона души повече до 2025-та година.“, заяви в прессъобщение министърът на международното развитие на Великобритания Алок Шарма. "Следващата година Обединеното кралство ще бъде домакин на конференцията на Гави. Това ще бъде възможност за световните донори да се съберат и да реализират целта на Гави.“

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види