Ягоди албиноси

В животинския свят животните албиноси са на особена почит, белотота им ги прави изящни и красиви по един много специален начин. Но нека видим има растения, които изглеждат като албиноси. Едно от тях е бялата ягода Fragaria Anannassa. Екзотичното растение е открито в Южна Америка в диво състояние, а холандските фермери са я спасили от пълното ѝ изчезване. Дават й името Pineberries, съчетание между английските думи ананас и ягода. Според учените белите ягоди са хибрид между южноамериканската ягода Fragaria chiloensis, която се среща в някои диви местности на Чили, и северноамериканския местен вид Fragaria Virginiana.

Характерно за белите ягоди е, че плодът при узряването е зелен. Постепенно обаче започва да побелява и да придобива силния аромат на ананаса. Ако очаквате да ви впечатят с размери ще останете разочаровани. Те са по-дребни от познатите ни червени сортове, на вкус са сладко-кисели и са по-сочни от обикновената ягода. Тези чудновати албиноси са с дължина едва 15-33 милиметра, единственото изключение е сортът "White Swede", чиито плодове тежат до 25 грама и дори повече.

Въпреки че не са гиганти белите ягоди печелят бързо милиони почитатели по цял свят. Те могат да се ядат пресни, сервирани с кисело мляко или сладолед, да се използват за украса на десерти и напитки.

Повече от 15 години холандската ферма "Beekers Berries" култивира ягодите-албиноси, англичаните също не остават назад. За първи път на пазара те се появяват британската верига супермаркети Waitrose, а производител им е компанията "Vital Berry BV".

За отглеждане белите ягоди са също толкова лесни за отглеждане, колкото и другите ягоди. Посадете коренчетата близко едно до друго и е желателно на всеки 4 коренчета бяла ягода да се засади в близост до тях и поне 1 брой червена ягода, която да служи за опрашване.

Още няколко особености на тези причудливи растения. Съвременните бели сортове ягоди притежават значителна издръжливост на високи зимни температури, устойчивост на суша, имат имунитет към много гъбни болести. Но поради високата цена на посадъчния материал от тези сортове, те не се използват за промишлено отглеждане, затова ще ги срещнете предимно в личните фермерски стопанства. Има и рекордьори по добив, например от един корен от холандския сорт "White Soul", до есента можете да съберете около 0,5 кг плодове.

Не добива обаче е най-голямото преимущество на белите ягоди, а това, че при консумация те не предизвикват алергии. Всички, които са изпитали ягодовата алергия, знаят колко е неприятна. С ягодите албиноси това ужасно изживяване просто няма да ви се случи. При познатите ни градински сортове за червения цвят отговаря един специален протеин, наречен Fragaria, според учените именно той е причината за честите алергии при консумацията на ягоди. Белите сортове ягоди не съдържат този алерген. Така че видите ли ги в някой супермаркет – купувайте смело! В случай че ви се появи алергия, можете да сте сигурни – пробутали са ви фалшиви бели ягоди.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види