Снимка: Paul Haring

Tемите на африканската обиколка на папа Франциск

Филип Пулела от Ройтерс

Папа Франциск заминава в сряда за Африка, където темите за околната среда, чуждестранната експлоатация на ресурсите и корупцията се очаква да бъдат на челни места в програмата на неговите визити на континента, в който католицизмът бързо печели позиции.

Той ще прекара по-голяма част от времето на турнето си от 4 до 10 септември в Мозамбик и Мадагаскар и накрая ще посети за кратко и Мавриций.

Пожарите в Амазония правят особено актуални призивите на папата за защита на околната среда, за борбата с климатичните промени и за укрепване на модела на устойчиво развитие.

Папски помощници казват, че тази обиколка - втората на Франциск в Африка южно от Сахара, дава ключова възможност за подновяване на посланията, съдържащи се в неговата енциклика "Лаудато Си" (Laudato Si) от 2015 година по проблемите на защитата на околната среда.

Безогледното обезлесяване се превърна в бедствие за Мозамбик и Мадагаскар. Обезлесяването, наред с почвената ерозия, направиха Мозамбик особено уязвим при двата циклона, засегнали страната тази година. Според Световната банка Мозамбик е изгубил 8 милиона хектара гори - площ почти колкото Португалия, от 1970-те години досега.

"Тук, в Мозамбик, обичаме да казваме, че дори горите ни не са наши, защото китайците изцяло ги изнасят, - казва Константино Бохайо, лидер на религиозния орден "Комбони" в Мозамбик. - Земята обаче е наша и трябва повече да я защитаваме."

Тъй като доставките от Азия на ценна дървесина като палисандрово дърво, използвано за производство на луксозни мебели, са рязко намалели, китайските вносители се обърнаха към Африка. В момента Мозамбик е 10-ият по обем вносител на палисандрово дърво в Китай според китайски митнически данни, цитирани от базираната в САЩ асоциация с нестопанска цел "Форест трендс".

В Мадагаскар - 4-ят по големина остров в света, около 44 процента от горите са изчезнали за последните 60 години според френския център за селскостопански изследвания CIRAD. Екологичната заплаха там се усложнява от факта, че 80 процента от неговите растителни и животински видове вече не могат да бъдат открити никъде другаде.

Бедността, войните и корупцията също са важни теми при това посещение. Според Световната програма на ООН по прехраната 80 процента от около 30-милионното население на Мозамбик не може да си позволи минималните разходи за нормална прехрана. СПП твърди още, че над 90 процента от 26-милионното население на Мадагаскар живее с по-малко от 2-долара на ден и хроничното недохранване на децата е повсеместно.

ГОЛЯМОТО РАЗДЕЛЕНИЕ

Франциск неведнъж е призовавал за по-справедливо разпределение на богатството между проспериращите и развиващите се страни и е защитавал правото на страните да контролират своите природни ресурси. "Ние трябва да инвестираме в Африка, но да инвестираме по един порядъчен начин и да създаваме работни места, а не да отиваме там и да я експлоатираме", каза папата в интервю пред Ройтерс миналата година.

"Когато някоя страна дава независимост на африканска страна, тя (независимостта) се отнася за намиращото се над земята, но онова, което се намира отдолу, под почвата, не е независимо. И тогава хората (извън Африка) се оплакват, че тук идват гладни африканци. Това е несправедливо!", посочи той.

Мозамбик - бивша португалска колония, преживя 15-годишна гражданска война, приключила през 1992 година, но едва миналия месец президентът Филипе Нюси от управляващата партия ФРЕЛИМО и лидерът на опозицията от РЕНАМО Осуфо Момаде подписаха постоянно прекратяване на огъня.

"Мисля, че той (папата) ще изпрати силно послание към лидерите на страната, че носят отговорност да гарантират мир и помирение, но също така и да се справят с коренните причини на конфликта", каза Ерика Дал-Бредине, представителка на Католическата хуманитарна служба за Мозамбик. Според нея неравното разпределяне на приходите от добивната индустрия може да разпали нов конфликт.

Франциск нарича корупцията "едно от най-унищожителните бедствия" за обществото. Мозамбик и Мадагаскар попадат в най-долната четвърт на корупционния индекс на "Трансперънси интернешънъл". "Корупцията е огромна. Много мозамбикци напълно са загубили вяра в техните политически лидери", каза Дал-Бредине.

Католицизмът в Африка е нараснал с 238 процента между 1980 и 2015 година според Центъра за приложни изследвания на Апостолата (CARA) към Джорджтаунския университет във Вашингтон. Този продължаващ прираст засилва влиянието на църквата.

Франциск ще направи и 8-часова спирка в Мавриций - малък остров в Индийския океан, който е богат за разлика от Мадагаскар и Мозамбик. Но активистите на борбата с бедността твърдят, че данъчното законодателство на Мавриций и неговата индустрия за финансови услуги улесняват укриването на данъци, което изсмуква приходите, от които бедните страни така отчаяно се нуждаят.

Папа Франциск ще отдаде почит на Жак-Дезире Лавал - френски свещеник от 19 век, помагал на бившите роби на острова, който тогава е бил британска колония.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види