Снимка: Jonathan Pielmaye

Как физалисът помага за възстановяване на хора с невродегенеративни заболявания?

Физалисът е екзотично, не много познато растение у нас, малко са и хората, които познават вкуса му, както и онези, които го отглеждат. Но трябва да ви кажа, че той е изключително адаптивен, може да си купите семена и да го засадите в градината, както и в саксии. Така хем щем се радвате на прекрасния му вид и цветове, хем ще хапвате от ароматните му плодове. Все пак са необходими известни познания за отглеждането му, а информация ще намерите в интернет.

Физалисът е растение от семейство картофови. Известни са около 75 вида, повечето диворастящи, но сто­пан­с­ко значение имат: пе­ру­ан­с­кият­ физалис с дреб­ни (6-12 г), но мно­го вкус­ни и с пре­въз­хо­ден аро­мат плодове; мек­си­кан­с­кият физалис с по-едри (до 80 г) плодове в за­ви­си­мост от сор­та и яго­довият физалис, наречен така заради вкусните с аромат на ягода плодове (5-10 г).

Тези плодове са об­ви­ти в шушулка, наподобяваща фенер, а това означава на гръцки Physalis. Родината му е Южна и Централна Америка. Индианците са го отглеждали още в предколумбовата епоха. С идването на конквистадорите, растението е пренесено в Северна Америка, Европа Африка и др. За маите и ацтеките е бил по-важен от домата и продължава да е характерен компонент за латиноамериканската кухня: добавя се към супи, салати, може да се маринова, пече и пържи. Дори го нанизват и сушат като люти чушки. Правят и хубаво сладко, което се сгъстява по естествен начин, защото съдържанието на пектин в плода е високо. Да не забравяме и невероятната салса верде - зелен сос, който в Мексико се прави от пасирани плодове на физалис, ароматизиран с лют пипер, бял лук, кориандър, лайм. Сервира се с тортили, месо и риба на скара.

Физалисът отдавна привлича вниманието и на учените. Така наред с познатите му свойства, изследователи от щата Пара в Бразилия откриват в стъблото му  вещество с ценни качества:

"Новините са много добри, защото това вещество стимулира растежа на невроните в областта на хипокампуса, свързан с паметта. Става дума за създаването на нови неврони, нещо, за което преди време не се говореше", казва Милтон Насименто ду Сантос от изследователската група Active Molecules Bioprospection към Федералния университет в Пара.

"Неврогенните свойства на камапу (това е едно от многото наименования на физалиса в Бразилия) са вече тествани в лабораторни условия. Сега провеждаме клинични и производствени изпитвания, които целят да подпомогнат националната фармацевтична индустрия.

Откриването на веществото стана случайно. Това често се случва в науката: изследваш едно, откриваш друго. Физалисът е известен със своите противовъзпалителни и антипаразитни свойства. Решихме да задълбочим проучванията в тази насока и тогава в неговия стволов сок идентифицирахме присъствието на вещество, стимулиращо създаването на нови нервни клетки, следователно помага за възстановяване на хора, страдащи от невродегенеративни заболявания като, Алцхаймер, Паркинсон и др. То е известно на науката, но изненадата бе да го открием в плод, който изобилства в нашия щат Пара", казва Милтон.

С производството на нови неврони ще могат да се създават и нови връзки между мозъчните клетки, които да възстановят загубената памет. Изследователите смятат също, че лекарството от физалис може да компенсира смъртта на нервни клетки при пациенти с депресия, тъй като предизвиква създаването на нови.

Нека спомена и някои вече известни свойства на физалиса, от които може да се възползвате още сега. Той е мощен антиоксидант и диуретик. Ан­ти­сеп­тичното му действие е ши­ро­ко известно и чес­то се пре­по­ръчва при въз­па­ле­ние на ди­ха­тел­ни­те пътища. Пло­до­ве­, как­то и чай от лис­та­та му, могат да се ползват от ас­т­ма­тично бол­ни. Смя­та се, че пло­до­ве­те под­по­ма­гат прочис­т­ва­не­то на кръв­та и от­де­ля­не­то на ал­бу­ми­на от бъб­ре­ци­те. Вече се споменаха противовъзпалителните и антипаразитните им свойства, а съ­дър­жа­щи­те се в тях фла­во­нои­ди дейс­т­ват ус­по­ко­я­ва­що. Може да се консумира от диабетици, полезен е за децата, има и антивирусен ефект при грип.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види