Снимка: pixabay.com

Може ли наистина да използваме паста за зъби като тест за бременност

Първо, искаме да благодарим на Маргарет Крейн, която през 1968 година изобретява прототипа на съвременните тестове за бременност, които с голяма точност установяват наличието на бременност като измерват нивата на ЧХГ (човешки хорион гонадотропин) в урината.

Второ, настоящата статия не окуражава използването на така наречените "домашни" тестове за бременност, но истината е, че в миналото жените са прибягвали до различни природни средства като белина, паста за зъби, яйца, захар, червено вино, известни са и различни методи за установяване на бременност, които въвличат и животни като жаби и мишки и въпреки че подобни тестове имат потенциал да покажат налична бременност, вероятността за неточни резултати е в пъти по-голяма спрямо добре познатите стандартни тестове за бременност.

И така стигаме до един от най-известните домашни методи, който е тестът с паста за зъби. Как се прави? Слагате една част от сутрешната ви урина в чист и сух съд. Към нея бавно се прибавя малко количество паста за зъби и се разбърква. След известно време отново се прибавя малко урина и се бърка. Оставя се да престои 5 минути. Ако с пастата не се случват промени и тя си остане бяла - тестът е отрицателен. Но ако тя придобие синкав цвят и стане по-пенлива, значи хормонът на бременността в урината ЧХГ e реагирал с нея.

Гореописаният метод е редно да се използва, само ако случайно се паникьосате в 3 часа посред нощ, когато не можете да се разходите до близката аптека и да купите тест за бременност.

И да повторим, методът с пастата за зъби не е научно доказан и няма как да даде точен резултат. Затова е важно да запомните, че ако нищо не се случи с пастата за зъби, но цикълът ви закъснява, гади ви се и ви болят гърдите, умоляваме ви, не мислете, че ви се е разминало и не изпивайте цяла бутилка текила!

Въпреки това нищо не губите, ако опитате.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види