7 невероятни начина, по които ученици от цял свят стигат до училище

Някои деца прекосяват смъртоносни планински проходи и се плъзгат по въжета над каньони с единствена мотивация и цел - да получат образование. Заради своето училище те преминават през опасни пътеки в скалите, изкачват бамбукови стълби по стръмни склонове, прекосяват замръзнали хималайски проходи!

Не само заможните родители осъзнават важността на образованието и инвестират в децата си. Скромни семейства в изолирани райони от целия свят са готови и на невъзможното, за да дадат обучение и съответно – бъдеще на своите наследници.

Историята на индийски продавач на зеленчуци, който прекарва две години в изсичане и проправяне на път, за да помогне на децата си да стигат до училище, вдъхнови хората по целия свят да обмислят значението на образованието. Шестчасовото пътуване на децата му е само един от примерите за предизвикателствата, пред които са изправени стотици семейства и техните деца. 

В световен мащаб около 263 милиона деца са извън училище, съобщава ЮНЕСКО. Това са 61 милиона деца на възраст между 6 и 11 години, 60 милиона деца между 12 и 14 години и 142 милиона деца между 15 и 17 години.

Вижте седем наистина героични начина, по които децата посещават училище:

Пътуване над каньон (1)

За семействата, които живеят в изолирана планина високо над река Рио Негро в колумбийската тропическа гора, стоманени кабели осигуряват най-ефективния (дори единствен) път за достигане до други общности. Този метод датира от векове. Местните разчитат на въжета от коноп, за да преминат над каньона. Скоростта, която достигат над пропастта, е 40 км/ч.

 

По скалите (2)

Сред планините на китайската провинция Сичуан няма автобуси за учениците. Няма дори пътища. Вместо това децата се изкачват по многобройни дървени стълби, подпряни на отвесни скали. Снимките на малчугани, които изкачват опасните склонове, разгневиха света и миналата година китайското правителство финансира изграждането на стоманени стълби, здраво закрепени към планината.

 

Ходене по въже (3)

За повечето деца "балансиране" означава да постигнат равновесие между училището, домашните задължения и социалния живот. Но в отдалечено кътче на Индонезия децата буквално балансират - всеки път, когато отиват на училище. Учениците пресичат река по въжета. Това се наложи след като наводнение унищожи моста на селото им.  

С кану по реката (4)

В някои части на Филипините водачите на училищни автобуси се нуждаят от свидетелство за правоуправление на лодка. В продължение на години децата в някои части на страната трябваше да плуват до училище, докато неправителствена организация въведе големи жълти канута, които транспортират малчуганите. Удобното пътуване спестява на учениците много енергия и запазва домашните им от намокряне. 

 

Магическа училищна лодка (5)

За други деца във Филипините лодката не е само начин да стигнат до училище, а самото училище. Лодката за обучение е предназначена за местните деца, които живеят разпръснати сред много острови.

На моторни шейни (6)

За да стигнат до училище на остров Макинак в на юг от горния полуостров Мичиган, децата теглят по-малките си братя и сестри със снегомобили през студа. "Нямаме много снежни дни", казва началникът на училището. "Имаш ли моторна шейна, няма какво да ти попречи по пътя към училище."

Пътуване по "замръзналата магистрала" (7)

Едноседмична разходка в Хималаите, Чада към далечно училище интернат всяка година след зимните празници – това е режимът на местните ученици. Теренът и непредвидимото време ги принуждават да се катерят по ледени склонове, над масивни камъни и през виелици. Известна като "Замръзналата магистрала", местността спира дъха с красотата си, предизвиква духа и силите и провокира авантюристи от цял свят да проверят своята издържливост. Но децата, които покоряват планината всяка година, не искат да изпитат пейзажа или издръжливостта си; те просто искат да стигнат до училище.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види