Снимка: Matthew Henry

Как да разберете, че кучето ви е в депресия

Кучетата не могат да ви кажат как се чувстват. Но могат красноречиво да покажат поведение, подобно на човешка депресия. Ако вашият ветеринарен лекар изключва всички здравословни проблеми, може би домашният ви любимец е попаднал в клопката на кучешката депресия.

Не иска да играе

За съжаление, кучешката депресия е съвсем реален и разпространен проблем. Тъжното или депресирано куче губи от енергията, която нормално демонстрира и ежедневните игри и упражнения вече не го мотивират и радват. "Ако най-любимото им занимание е да играят с топка за тенис, изведнъж това спира да ги вълнува.", казва Кати Нелсън от ветеринарна клиника във Вирджиния.

Губи интерес към любимите си занимания

Не всяко куче обича да гони фризби или да ходи на разходка. Затова нежелание към физическа активност не винаги е показателно. Важно е да забележите, ако домашният ви любимец има нетипично поведение – променя или спира да се радва на нещата, които преди е обичало. Ако всеки ден кучето чака с нетърпение детето ви да се прибере от училище, но в един момент спира да се вълнува от това и няма реакция, когато чуе вратата да се отваря, на лице е знак за депресия.

Оставя храна в паничката си

Кучешката депресия е сходна с човешката. Точно както вие можете да загубите апетита си, когато се чувствате тъжни, така и домашният ви любимец може да откаже храната. Ако кучето ви загуби обичайния си апетит, нещо повече – ако дори отслабне, вероятно преживява депресия.

Спи повече

Всяко животно е различно. Затова няма формула – колко точно трябва да спи, за да има симптом на депресия. Просто обърнете внимание, ако вашият най-добър приятел прекарва в леглото си повече време от обикновено. Ако кучето ви спи по 15 часа на ден, но в един момент това време се увеличи на 20 часа – разликата е притеснителна.

Ако преживявате смъртен случай

Вие не сте единственият, който скърби за член на семейството или за друго животно. Вашето куче също преживява загубата. Не можете да улесните този период за него. Но можете да подобрите комфорта му и да станете по-сензитивни за неговите нужди. Подарете му повече прегръдки и внимание през този период.

Прекарва много време вкъщи

Кучето има нужда да тича и обикновено е тъжно, когато няма тази възможност. Ако вие сте затворени в едно помещение през цялото време, също няма да бъдете щастливи и с времето ще се депресирате. Осигурете на домашния си любимец дълги и разнообразни разходки. Ако започне да получава повече свобода и игри, вероятно ще възвърне енергията си и своето добро настроение.

Необичайна агресия

Куче в депресия може да започне да "напада" мебелите ни или да ръмжи, когато го галим. Лицето на депресията не винаги е тъжно и унило. Депресията трябва да бъде първото ви предположение, ако кучето ви винаги е било мило същество, но изведнъж започне "да си показва зъбите". Това е неговият начин да ви покаже, че нещо не е наред.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види