Снимка: Tiago Bandeira

Възможно ли е да се разболеем заради раздяла?

Любовта боли, а раздялата може да се превърне в агония – дори отвъд емоционалната болка. Учени твърдят, че ако сте преживяли много емоционална раздяла, имунната ви система може да претърпи силен удар.

"Раздялата с партньор кара хората да се чувстват тъжни и самотни, дори когато те също са я искали." – казва Джанис Кайкълт-Глейзър, професор по психиатрия и директор на Медицинския институт за изследвания на поведението в щатския университет в Охайо. Професорката добавя: "Времето лекува раните и хората се възстановяват, но периодът на възстановяване е свързан с това доколко човекът е зает с мислите за бившия си партньор."

В проучването си, проф. Кайкълт-Глейзър открива, че когато основното занимание на мислите ни е изгубената любов, то може да се превърне в любовен копнеж или гняв, но и в двата случая тези мисли са свързани с чувствата за самота, депресия и дори по-лошо функциониране на имунната система.

Причината за това най-вероятно се крие в хормоните на стреса.

Клетките на имунната система съдържат рецептори, които реагират на много различни хормони, включително хормони, които са свързани със стрес, депресия и други емоционални реакции, предизвикани от раздялата. Ако нивата на тези хормони останат високи в продължение на седмици, или дори месеци, това може да доведе до възпаление – както и до промяна на микробиологията в червата – което пък от своя страна може да намали защитите на тялото срещу болестотворните патогени. Тези промени могат също да обострят болката при вече съществуващи състояния като артрит, например.

"Основният проблем е психологическият стрес. Колкото по-голямо е страданието и колкото по-дълго продължава, толкова по-голям може да е и ударът, нанесен върху имунната система." - казва Дейвид Сбара, професор по психология в Аризонския университет.

Неговото изследване посочва, че след месеци или години съжителство, вие и партньорът ви сте се свързали на дълбоко, дори биологично ниво. Мозъкът и тялото ви са свикнали толкова с присъствието на партньора ви, че когато изчезне от живота ви, сънят, апетитът и дори регулацията на температурата ви могат да затруднят правилното си функциониране. Усещане извън орбита.

Този негативен ефект не важи за тези, които се чувстват добре след раздялата. За да се предпазите от такъв тип страдание, опитайте се да излезете от главата си и да влезете в социални ситуации, които ви свързват със семейството и приятелите ви. За хората, които прекарват повече време с други хора и водят повече съществени разговори с близките си, е по-малко вероятна вредата за имунната система.

Подкрепата на близките ви е особено важна след раздяла или развод, за да бъдете здрави. Здравословното хранене, упражненията и избягването на алкохола също се препоръчват за по-силна имунна система. За да се възстановите от раздялата, специалистите съветват да възстановите усещането за себе си като индивид, завръщайки се към нещата, които са ви определяли преди връзката. Ако сте обичали да пеете караоке, да готвите морска храна или да участвате в триатлон преди да срещнете последния си партньор, активизирайте отново тези свои любими дейности.

Краят на всяка връзка е тежък и е нормално да ви трябва време да го преодолеете и премислите. Но колкото по-скоро си стъпите на краката, върнете се към приятелите си и към човека, който бяхте преди връзката, толкова по-скоро имунната ви система ще заработи на пълни обороти.

по TIME

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види