Снимка: Getty Images

Най-смъртоносните масови стрелби в САЩ в последните години

Дванадесет души бяха убити, а четирима ранени в американския курортен град Вирджиния бийч от мъж, открил огън в местната община. След продължителна престрелка с органите на реда той беше прострелян и почина от раните си. Началникът на полицията на Вирджиния бийч Джеймс Сервера определи случилото се като "най-опустошителния ден в историята на града". По този повод агенция Франс прес представя справка на най-смъртоносните масови стрелби в САЩ в последните години, подредени в своеобразна класация според броя на убитите.

Лас Вегас - 58 убити

На 1 октомври 2017 г. Стивън Падок откри огън от 32-ия етаж на хотел по множество, събрало се на концерт на открито. Освен 58-те жертви имаше и близо 500 ранени. Ислямска държава пое отговорност за стрелбата, но според американската полиция няма никакъв елемент, който може да свърже Падок с джихадистката организация. Падок се самоуби на местопрестъплението. Това беше масовата стрелба с най-много жертви в историята на САЩ.

Орландо - 49 убити

На 12 юни 2016 г. американецът от афганистански произход Омар Матин откри огън в гей клуб. Освен 49-те жертви имаше и около 50 ранени. След три часа на преговори със силите на реда, те щурмуваха сградата на гей клуба и застреляха нападателя. ИД пое отговорност за атаката, а нападателят се оказа, че се е врекъл във вярност на терористичната организация. Това беше най-кървавият терористичен акт в САЩ след тези от 11 септември 2001 г.

Нютаун - 26 убити

На 14 декември 2012 г. младият Адам Лейн откри огън в началното училище "Санди Хук", като сред 26-те убити имаше 20 деца. После нападателят се самоуби.

Съдърленд Спрингс - 25 убити

На 5 ноември 2017 г. Девин Кели откри огън по богомолци в църква. Освен 25-те убити, сред които и бременна жена, бяха ранени и двайсетина души. После нападателят се самоуби. Той бил бивш военен, отстранен от военновъздушните сили за непристойно поведение.

Паркленд - 17 убити

На 14 февруари 2018 г. Никълъс Круз откри огън в гимназия в града във Флорида. След като уби 17 души, той беше арестуван.

Сан Бернардино - 14 убити

На 2 декември 2015 г. семейна двойка радикализирани ислямисти от пакистански произход - Саид Фарук и Тешфин Малик - откриха огън на коледно парти. Освен 14-те убити, те раниха и 22 души. След преследване на автомобила, с който избягаха, двамата бяха убити в престрелка със силите на реда. Според местните медии жената се врекла във Фейсбук във вярност на лидера на ИД Абу Бакр ал Багдади.

Орора - 12 убити

На 20 юли 2012 г. Джеймс Холмс откри огън по време на прожекция на филм от сагата за "Батман". В киносалона освен 12-те жертви бяха ранени 70 души. Нападателят беше осъден след три години на доживотен затвор без възможност за освобождаване.

Таузънд оукс - 12 убити

На 7 ноември 2018 г. бившият войник Йън Лонг, известен на полицията за психически отклонения, откри огън в претъпкан бар. Сред 12-те жертви имаше полицай, който се опитал да се намеси. Нападателят се самоуби на местопрестъплението.

Питсбърг - 11 убити

На 27 октомври 2018 г. Робърт Боуърс откри огън в синагогата "Дървото на живота" по време на служба. Той беше обвинен по 29 пункта за масовата стрелба и може да получи смъртна присъда.

Санта Фе - 10 убити

На 18 май 2018 г. Димитриос Пагурцис откри огън в местата гимназия. Сред 10-те му жертви имаше 8 ученици. Той беше обвинен за убийство и може да получи смъртна присъда.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види