Снимка: Flickr

Откриха потънал праисторически свят

Специалисти от университета в Брадфорд, Англия, откриха в Северно море потънало в древността парче суша, което може да е съхранило руини от селища на ранни ловци и събирачи на плодове.

Учените взели проби от депозити на морското дъно по време на 11-дневна експедиция с кораб. Възрастта на потъналото парче суша с вкаменели останки от праисторическа гора достига 10 000 години и е част от областта Догърленд, която имала няколко хиляди кв. км площ и се намирала между Великобритания и континентална Европа.

Изследването на няколко образци показало, че под морското дъно има слой сбит торф. Това навежда на мисълта, че в миналото там е имало подходящи за обитаване от хора терени. Някои части от потъналото парче земя обаче са изцяло покрити с по-скорошни отлагания от големи реки. Въпреки това учените са уверени, че скоро ще открият следи от селища.

Преди около 12 000 години, в края на последния ледников период областта Догърленд започнала да се освобождава от ледената си покривка и в края на краищата се превърнала в обширна гориста местност със стада животни и общности на ранни ловци и събирачи на плодове. Продължилото топене на ледовете обаче довело до заливането й с вода преди около 8000 години. 

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види