Снимка: Saffu

Джет лаг (д)ефектът на пътуващия човек

Джет лаг.

Този ужасяващ ефект, който ни кара да се чувстваме като в ада, дори да сме се запътили към най-райското кътче на планетата. Дни на безсъние, гадене, стомашни проблеми и цялостен дискомфорт, които могат да съсипят всяка ваканция или бизнес пътуване. А представяте ли си с какво е трябвало да се справят стотиците спортисти след полета си до Рио де Жанейро през 2016 г., за да вземат участие в Летните олимпийски игри?

Какво всъщност е джет лаг?

Съвременен термин, който се използва, за да се онагледят промените, които настъпват в организма, след продължителни пътувания на големи разстояния с пресичане на различни часови пояси. Джет лаг ефектът е временен, а интензивността му зависи от това колко часови зони са преминати при пътуването и в коя посока се е пътувало. Твърди се, че по-лесно се понасят от организма дългите пътувания на запад. Обикновено е необходим средно един ден време за възстановяване и привикване на организма към условията на всяка пресечена часова зона.

Какво се случва с тялото ни и какви са иновациите за справяне с джет лаг ефекта?

Нарушава се нашият така наречен циркаден ритъм, който работи на строг 24-часов режим, който се удължава или скъсява изкуствено при дълго пътуване и е необходимо време за ориентиране на мозъка и пренастройване към новата ситуация. Усещането за сънливост вечер и за ободряване сутрин се дължат на секретирания в мозъка хормон мелатонин, чиято секреция се регулира от тъмнината и светлината, засилва се вечер и намалява сутрин. Пристигането на ново място, където се стъмва по-рано или по-късно, предизвиква изменения в интензивността на секрецията на мелатонин и съответно времето за сън се променя. Това води до затруднения със заспиването навреме, които при продължителни и чести пътувания имат омаломощаващо влияние върху целия организъм.

Някои авиокомпании, които изпълняват дълги полети, вече са предприели мерки за смекчаване на джет лаг ефекта чрез модифициране на обслужващите графици и системите за осветление на борда, регулиране на температурите в салона, дори чрез внимателен подбор на менюто с храни и напитки (прекаляването с кофеин или алкохолни напитки доказано засилва неприятния джет лаг ефект). Вече се случват дори опити за мониторинг на пътниците, чрез който се събират данни за различни поведенчески модели на борда, които данни да послужат впоследствие за разработване на още по-усъвършенствани методи за преодоляване на неприятния ефект.

Как да победим джет лаг?

Няколко дни преди пътуването си постепенно сменете начина си на хранене, спане и като цяло активностите си, като се излагайте на светлина спрямо условията на дестинацията, към която ще пътувате. Тъй като тялото ви може да се приспособява само с час и половина на ден, съобразете броя дни, който този преход ще ви отнеме, за да дадете на тялото си достатъчно време да се приспособи. 

На борда на самолета е добре да сте облечени в удобни и по-свободни дрехи и да приемате много вода. Не се препоръчва прием на газирани напитки, които могат да предизвикат храносмилателни смущения в подобна среда с ниско налягане. Стремете се да не преяждате и стойте далеч от алкохолните напитки. Опитайте се да заспите по времето, когато това ще бъде удачно за часовата зона на дестинацията, към която пътувате. Още с кацането преминете веднага към режим на активностите, който съответства на актуалното към момента време. Задължително настройте режима си на хранене веднага щом пристигнете, независимо че може да ви се наложи да обядвате в момент, когато обикновено у дома вече спите.

Един от най-важните съвети на специалистите е на всяка цена да се избягват кратките дрямки през деня, тъй като те само ще ви изтощят допълнително и ще доведат до още по-големи смущения в циркадния ви ритъм.

Друга група експерти пък твърдят, че има много по-прост начин за справяне с джет лаг ефекта, а именно ходенето боси. Твърди се, че процесът, известен като "заземяване", се отразява изключително благоприятно на тялото, тъй като го свързва с отрицателния електрически заряд на земята.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види