Снимка: Erik Jan Leusink

Най-опасните ухапвания у нас и по света

Пазете се от устите на долуизброените създания, голяма част от тях обитават нашите географски ширини. Някои са огромни, други почти незабележими, но дори едно ухапване, може да причини сериозни беди!

Домашна котка

80 процента от котешките ухапвания водят до реални инфекции! Това е така, защото колкото и безобидна да е раната от ухапването, тя е дълбока и трудна за дезинфекция. Последствията могат да бъдат - котешка треска и болести, които причиняват костна инфекция и дори пневмония.

Човек

Нашата уста е мръсно място. В нея има над 700 вида бактерии, които живеят и се размножават между зъбите. Ухапване от човек може да доведе да всякакви видове нфекции, включително хепатит Б и Ц, херпес, тетанус и ХИВ.

Маймуна

Ако не работите в зоологическа градина или не живеете на място, където маймуните се разхождат свободно, шансът да бъдете ухапани от човекоподобните, е нищожен. И това е много добра новина. Защото рана от устата на маймуна може да доведе до енцефаломиелит – заболяване, което уврежда мозъка и се характеризира с повръщане, загуба на зрението и парализа.

Кърлеж

Малките кърлежи – някои от тях с размери колкото глава на топлийка, са преносители на всякакви зарази. В зависимост от географските ширини, които обитавате, инфекциите, които насекомите разпространяват, могат да са - анаплазмоза, бабезиоза, треска от колорадски кърлежи, лаймска болест, енцефалит, южно тиксов обрив или Q-треска. Тези заболявания предизвикват обриви и повишена температура, умора и болка, кожни язви и неврологични проблеми - някои симптоми продължават с години.

Комар

Ухапването от комар е толкова малко, че може дори да не го забележите. Това е и една от причините тези насекоми да се причисляват към най-смъртоносните животни в света. Повече от 400 000 души умират всяка година от малария. Освен тази болест обаче вредителите заразяват и с жълта треска, японски енцефалит и вируса Зика.

Соленоводен крокодил

Това пък е първенецът по най-мощна захапка. Причината за всеобща изненада не се крие нито в размера на зъбите, нито в дължината на муцуната, а в захвата на мускулите, които носят челюстите на крокодила. Жертвите на този хищник рядко оцеляват.

Кралска кобра

Ухапване от кралската кобра може да доведе до скоростен фатален край – в рамките на 30 минути. В устата на кобрата и при едно ухапване се съдържа и излива количество отрова, достатъчно да убие 20 души. Симптомите са парализа, конвулсии, повръщане, респираторна и бъбречна недостатъчност. Съществува противоотрова, която може да спаси пострадалия, ако се постави достатъчно бързо.

Хипопотам

Според африканците хипопотамът е най-опасното животно. Причината е, че притежава силата с една захапка да откъсне главата на човек. Буквално. При прозявка устата им се отваря с широчина от 180 градуса. Документирано е, че сред жертвите на хипопотами имало човек с откъсната ръка, а раната била толкова голяма и дълбока, че през нея се виждал белия му дроб.

Петниста Хиена

Това е животното с една от най-силните захапки! Хиените обикновено атакуват лицата вратовете и шиите на своите жертви. Резултатът е увреждане на меките тъкани и вътрешните органи, което може да бъде, и често е, пагубно.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види