Кметове животни

Местните избори чукат на вратата ни. Свикнали сме да избираме кметове от какви ли не партии, но засега нямаме нито един кандидат животно. В САЩ например не е необичайно кметският пост да бъден спечелен от представител на някой животински вид. През март тази година жителите на малкия американски град Феър Хевън в щата Върмонт избраха коза за свой кмет. Чифтокопитното е на 3 години и се нарича Линкълн. В надпреварата за поста тя участваше редом с още 15 кандидати, сред които много кучета и котки и гризач. Линкълн е собственост на преподавателя по математика в началното училище на градчето с 2500 жители. Мандатът на козата ще продължи година. Линкълн ще има представителни функции и ще участва в редица церемонии и прояви, като например местния Празник на ябълките и др.  

Историята помни доста интересни кметски кандидатури. Още през 1968 г. "млади интернационалисти" издигнаха прасето Пигас Безсмъртни за кандидат за президент на САЩ. Лабрадорът Боско беше кмет на селището Санол в Калифорния от 1981 до 1994 г. Котката Стъбс през 1997 г. бе избрана за кмет на градчето Талкитна в Аляска. Кои са другите звездни кметове на четири лапи?  

Бордър-колито Люси Лу е истинска легенда. Тя е член на Indepawdent Party (Партията на независимите лапи). Преди десет години става кмет на малкото градче Рабит Хъш в Кентъки. Тогава бордърката пребори 13 конкуренти за поста, вкл. девет кучета, котка, опосум, магаре и човек. На изборите Люси се яви с лозунга: "Кучка, на която може да се разчита" (The bitch you can count on). Кучката напусна своя пост на 5 септември 2015 година с идеята да се включи в надпреварата за Овалния кабинет с мотото, което й донесло успех в родния град. По думите на собственичката на бордър-колито, нейната любимка: "подкрепя либералната емиграция и правото на кучетата и котките да сключват бакове помежду си, независимо от възрастта, пола и породата си. Ако стане президент тя смята да смекчи условията за носене и използване на стрелково и ловно оръжие и в същото време ще засили мерките за получаване на бойни средства за самозащита". Люси Лу изгуби президентските избори, но пък се сдоби с достоен наследник на кметския пост.

В края на юни 2017 г. Джорди Бамфорт се похвали, че нейният 3-годишен питбул Бринет Полтро е победил в надпреварата за кметския пост на Рабит Хъш в пряка конкуренция с други животни, сред които котка, няколко пилета и магаре. Боби Кайзър, който работи за Историческото дружество в градчето, отбеляза, че избори се провеждат от края на 90-те години на миналия век, за да се съберат средства. "Взимаме 1 долар за вот, като може да се гласува неограничен брой пъти", поясни той. Парите от изборите обикновено се използват за подобрения, но този път ще послужат за ремонта на магазин, който бил разрушен вследствие на пожар.

Достоен съперник на Люси Лу и Бринет Полтро за кметска слава ефермерското куче Дюк. На 14 август 2014 г. то бе избрано за управник на село Корморант в щата Минесота. Дюк с голямо преимущество победи местния магазинер Ричард Шербрук. За церемонията кучето беше заведено на фризьор. Купиха му и костюм с цилиндър. Фирма производител на кучешка храна му осигурила запаси за една година. Дюк се слави с голяма популярност. Познават го всички 12 жители на селото. И той като тях е редовен посетител на местната кръчма. Селяните вярват, че Дюк е много важен за тяхната безопасност, защото посреща със силен лай минаващите през селото автомобили и така ги заставя да намалят скоростта.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види