Снимка: Neon Brand photography

Нещата от дома, за които никога не сте знаели, че имат срок на годност

Има определени храни, които винаги проверяваме дали са все още годни за консумация. Да вземем за пример млякото: проверяваме датите, опитваме се да си спомним кога отворихме картонената кутия и понякога вкусваме малко, за да сме сигурни, че няма да имаме проблеми впоследствие. Същата рутина извършваме и при други храни като хляб, сирене и остатъци от храна, за които никой не може да си спомни кога са купувани. Стремим се да ядем правилните храни, за да не се разболеем, но не обръщаме внимание на други предмети, които използваме ежедневно, и които могат да станат причина за размножаване на микроби и болести.

Прегледайте списъка по-долу, за да сте сигурни, че не рискувате дългия си и щастлив живот поради немарливост или липса на познания по отношение на срока на годност.

Възглавници: 2 до 3 години

Помислете за това. Спите на тази възглавница всяка вечер. Дърпате я, прегръщате я и я мачкате, докато не се почувствате удобно. Това естествено износване може да доведе до загуба на формата на възглавницата, както и до болка във врата поради липсата на добра опора. Тя също така се превръща в дом за прахови акари.

Снимка: pixabay.com

Гъба за баня: 2 седмици

Размножава повече гъбички и плесени дори и от домашните пантофи. Преварявайте ги в гореща вода през целия им живот, за да убиете бактериите.

Снимка: pixabay.com
 

Хавлиена кърпа: 1 година

Изпирате ли и изсушавате ли хавлиите си след всяка баня и душ? По-вероятно ги закачвате на закачалката, за да изсъхнат естествено. Влажните хавлии и кърпи са оптимална среда за развитие на бактерии. Изпирането им след като вече са станали влажни и миризливи няма да реши проблема - за да поддържате дългосрочната им чистота трябва да ги изпирате преди да станат влажни.

Снимка: pixabay.com

Четка за зъби: 3 месеца

Всички знаем, че трябва да сменяме четките си за зъби, когато косъмчетата започнат да се износват или когато започнат да изглеждат като “цъфнали“. Трябва също да си купите нова четка веднага след болест или инфекция на устната кухина, за да предотвратите повторно заболяване от микробите.

 

Снимка: pixabay.com

Четка за коса: 1 година

Трябва да почиствате четката си веднъж седмично. Но ако е направена от естествен косъм да я заменяте с нова дори на 7 до 10 месеца.

Снимка: Jessica Weiller

Парфюм: 1 до 3 години

Парфюмите с етерични масла са годни до три години, когато се съхраняват затворени, и до две години, когато се съхраняват отворени. Тоалетната вода пък е годна в продължение на четири години, когато се съхранява затворена.

Снимка: pixabay.com

Бебешки биберон: 2 до 5 седмици

Обикновено те са направени от латекс и като такива, бибероните трябва да бъдат заменени независимо от тяхното състояние и колко дълго се използват (микробите обичат латекса). Латексът лесно се пропуква и в пукнатините се размножават микроби.

Снимка: pixabay.com

Седалките за деца за коли: 6 до 10 години

Само защото предпазният колан все още работи не означава, че седалката още е функционална или пък безопасна. Пластмасата и дунапренът се влошават с течение на времето, като губят формата на седалката до момент, в който вече не може да предпазва детето. По-добрият вариант е да закупите чисто нова седалка, а не втора употреба (освен ако не сте сигурни, че използваната седалка е в много добро състояние, както и за точния брой години, който очаквате, че ще остане в такова състояние).

Снимка: pixabay.com

Сутиени: 1 до 2 години

За съжаление, сутиените не са вечни. Не чакайте докато презрамките или банелите на сутиена започнат да дразнят кожата ви. Веднага щом започне да губи формата и еластичността си, усещате го твърде голям или прекалено малък, или просто ви е неудобен като цяло, време е да изхвърлите сутиена и да го замените с нов.

Снимка: pixabay.com

Маратонки: 1 година

Може би сте в състояние да носите един и същ чифт още много години, но въздействието, което износените обувки ще имат върху ставите ви, дори не се доближава до това да си заслужава спестяването на разходи. Дори и да не сте маратонец или бегач, ударите ли 450 км с тези маратонки, тяхната вътрешност започва да се разпада. Това ще напрегне ставите ви значително.

Снимка: pixabay.com

Подправки: 1 до 3 години

Подправките губят ароматите и вкуса си за по-продължителни период от време. Те трябва да се изхвърлят след шест месеца (за съжаление това включва и индийското орехче!). Така че ако откриете голяма бутилка с индийско орехче, което никога не ползвате, е подходящо време да освободите място в кухненския шкаф.

Снимка: pixabay.com

Пожарогасители: 15 години

Необходимо е обаче да го проверявате редовно за щети (и да го замените по-рано, ако има съмнение относно неговия работен статус – например, ако забележите повреда като пукнатини в маркуча, трябва да го коригирате възможно най-скоро).

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види