Защо расистите харесват Азия?

В основата на възобновената напоследък дискусия за расизма и набиращите популярност крайно десни движения стои идеята за превъзходство на бялата раса и желанието за доминираща роля в политическите и социални сфери. Особено обаче се оказва отношението на привържениците на тази идеология, когато става въпрос за монголоидната раса.

Кратко видео, част от новинарската емисия на HBO - VICE NewsTonight, дава сведения за особен азиатски фетиш при белите расисти. Декстър Томас разказва за причините.

Във видео от фаталното расистко шествие в Шарлоствил виждаме един от лидерите на движението Кристофър Кантуел и неговата татуировка на ръката - японски йероглиф, който означава "истина". Декстър Томас обяснява, че това не е толкова странно, тъй като белите расисти принципно харесват Азия и особено Япония, като дава пример с известни лидери на идеята за превъзходство на белите като бившия лидер или т.нар. Велик дракон на Ку-клукс-клан, който е казвал, че е "впечатлен от японския народ". Споменават се и норвежкия масов убиец Андеш Брайвик – известен с атаката от 2011 г. с коли-бомби над правителствения квартал на Осло, там оставя 8 трупа, а след това атакува остров Ютьоя и разстрелва 69 младежи, както и Дилън Руф - друг масов убиец и ксенофоб, виновен за смъртта на 9 души при нападение над енориарши в африканската методистка църква в град Чарлстон, Южна Каролина, през 2015г., организирано от тогава 21-годишният Дилън. Последните двама също са изразявали възторга си от добродетелите на източно-азиатските страни и са възхвалявали Япония като модел за подражание.

Но защо расистите харесват Япония толкова много?

Краткият отговор е, че Япония е моноетническа утопия, което е точно това, което те смятат, че САЩ трябва да бъде. Във видеото са включени и кадри, в които Ричърд Спенсър, нео-нацист и поддръжник на Тръмп, казва: "В Япония е страхотно. Това е етническа държава. Каквито и проблеми да има Япония, тя няма проблема с разнообразието. Следователно Япония може да бъде истински дом."

"Превъзхождащите" другите раси не просто харесват Япония. Оказва се, че те трябва да я харесват. Прецедентът, който го налага, откриваме в началото на 20-ти век. Тогава за нацистка Германия Япония става достатъчно могъща, за да се превърне в истинска заплаха за европейските страни, което от своя страна е заплаха за идеята на Хитлер, че арийската раса е изначално превъзхождащата раса. И макар че Хитлер лично не е харесвал Япония, той публично заявил, че уважава японците.

В наши дни икономическия успех на някои азиатски страни не може да бъде оспорен. Гледайки дори само статистиката с високите резултати на азиатските студенти в САЩ, става доста трудно да се докаже идеята за превъзходство на бялата раса (сравнена с монголоидната). Именно по тази причина някои от лидерите на модерните нацистки движения стигат много по-далеч от Хитлер в отношението си към азиатците. Те не просто ги толерират, а ги идолизират. Такъв е расисткият лидер Джаред Тейлър, който казва в интервю за японско публицистично предаване, на чист японски, тъй като той е отраснал там, че тъмнокожите и латиноамериканците са по-нисши от белите, но също така казва, че азиатците имат по-високо IQ сравнено с белите. При следващ въпрос, той казва, че това е просто биология.

Ествествено няма истински научни доказателства за превъзходството на една раса над друга, нито пък че хегемонията би донесла успех на обществата, нито в Япония, нито другаде по света. Последователите на идеологията за "превъзходство на бялата раса“  обаче, продължават сляпо да почитат азиатците, защото ако не дадат някакво обяснение за липсата на дискриминация към тях, цялата им идеология може да се разпадне. Освен това, така ксенофобите много лесно аргументират позицията си, че расизмът не е причината за генерално по-ниското заплащане на тъмнокожите и латиноамериканците в САЩ, а че причината за това се крие в тяхната култура или ДНК, защото са "по-нисши".

Декстър Томас завършва видеото: "В крайна сметка, важното е какво правят хората, когато разпознават предизвикателствата на днешния свят. Някои хора ще направят крачка назад. Ще си кажат, хей, може би нещо опасно се случва тук. Може би е расизъм, или неравенство. А други просто ще си направят татуировка на японски йероглиф."

Идеите на нацизма и расизма сформират опасния етноцентризъм, който цели постигането на политическа и икономическа хегемония. Молим ви, не бъдете слепи за опасността.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види