Снимка: Daniel Allen

Танцуващите с вълци

Това може да сте вие! Всичко, което трябва да направите, е да посетите норвежкия Полярен парк. Там ще се доближите колкото близо пожелаете до величествените вълци. Няма огради, няма бариери, няма и опасност!

Гостите на парка имат възможност да прекарат нощта сред тези мистични животни. Така могат да наблюдават на живо и от близо древния вълчи ритуал – вой към луната или с малко повече късмет - дори към Северното сияние.

Посетителите могат да наблюдават навиците на вълците, да ги галят и прегръщат и да участват в грижите за тях. Всичко това се случва при напълно безопасни условия и сигурност за хората.

В природата дивите животни се страхуват от хората. Това ги кара да се защитават и да стават агресивни в резултат от стреса. Вълците от Полярния парк са отгледани в компанията на стотици човеци и се чувстват спокойно и уютно в компанията на новодошли. Обитателите са гостоприемни към всички, които искат да опознаят този див свят и да се докоснат до тях, както никога не биха могли.

"Никога не мислете за вълците като за кучета.", казва Стиг Слетен – мениджър на парка, "Когато влезете в контакт с вълк, приклекнете и не го гледайте в очите. Оставете животното да се приближи първо към вас. Не протягайте ръце. И не се плезете с език в никакъв случай!"

Вълците обичат да бъдат галени и гушкани. По време на разходката обаче трябва да спазвате определени правила, за да бъдете приети в глутницата.

Трябва да коленичите. За да общувате с вълка "лице в лице", трябва да застанете на нивото на очите му. Тогава ще получите одобрение и добродушен поздрав с облизване по лицето за "добре дошли". И това не е въпрос на избор. Преди да влезете в парка, трябва да сте информирани и съгласни с тези условия на близост и възпитание.

Трябва да бъдете най-малко на 18 години и поне 160 см висок. Трябва да сте в добро физическо състояние – без наранявания по тялото или накуцване. Бременни не се допускат в парка. Ограничен е достъпът и на хора, които приемат хормонална терапия или лекарства за разреждане на кръвта, както и на хора, които страдат от заболявания, свързани с непредвидени припадъци. Препоръчително е да нямате страх от кучета. Едно от изискванията е да владеете добър английски или норвежки. Преводите не са позволени, защото това ограничава възможността за общуване с вълците и ги обърква. Задължение на посетителите е през цялото време да обръщат внимание и да изпълняват инструкциите на екскурзовода. Забранена е употребата на парфюми или лосиони за тяло. Забранена е и употребата на алкохол или други упойващи вещества. Не се допускат хора с шапки, ръкавици, шалове или каквото и да е - скриващо лицето и главата ви. Същото важи и за слънчевите очила. Дрехи от естествена кожа или други животински продукти са недопустими.

"Има прекалено много грешни стереотипи, свързани с вълците.", разказва Стиг. "Една от най-важните ни цели тук е да образоваме както местните хора, така и посетителите за живота на дивите зверове и това колко е важно да опазим природата. Повечето от гостите, които дори за минута осъществяват контакт с вълците, си тръгват с доста променени мироглед и отношение."

Паркът е отворен през цялата година, но сякаш най-автентично и атрактивно е преживяването през зимния сезон. Всичко е покрито със сняг и това е най-активното време за вълците, както и техния размножителен период, който продължава до април.

Районът на вълците е само част от центъра за диви животни в Норвегия, където сигурност в естествена среда намират и други видове като мечки, лисици, елени, лосове и рисове.

Освен разходките и контакта с диви животни, паркът предлага и допълнителни услуги и атракции за гостите. Много от посетителите остават за няколко дни, за да могат пълноценно да изживеят, предлаганите услуги. Има зони за кемпери и барберкю, река, в която плуват различни видове риба, уютен ресторант с норвежка програма и кабина на закрито, в която могат да се настанят 45 души.

И ако сте от късметлиите, когато се събудите, на прозореца може да ви чака вашият нов приятел.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види