Снимка: Andrik Langfield

Една от всеки десет жени страда от сексуално разстройство без да подозира

Ирис от Северна Каролина е само на 30 години. От много време живее без желание за интимност. Логично това започва да създава конфликти в брака й. "Не обръщах внимание и не смятах, че това е проблем, докато не започна да се отразява на отношенията с моя партньор.”

Ирис е една от многото жени в разцвета на силите си и в активна детеродна възраст, които губят своето либидо. Стресът, депресията и нефункционалните връзки могат да доведат до понижаване на сексуалното желание и дори апатия към тази форма на интимност. Съвременната мода – да лекуваме всичко с хапчета, също се оказва един от основните страстоубийци. Противозачатъчни, антидепресанти, обезболяващи – далеч не безобидни и без странични ефекти, както фармацията се опитва да ни убеди.

Над 43 процента от жените страдат от сексуални разстройства. Най-смущаващото е, че все повече млади жени попадат в тази категория. Състоянието настъпва неусетно постепенно и често не се определя като проблем, докато "ножът не стигне до кокала” или иначе казано – докато не се превърне в препятствие при създаване на сериозни връзки. В повечето случаи, вместо да потърси помощ, жената се чувства виновна и изпада в депресия, което допълнително утежнява състоянието й.

Важно е да знаем, че липсата на сексуално желание никога не е нормална. "Това е диагноза, заболяване”, казва доктор Немец, специалист по женско здраве, "трябва да говорим повече за това, особено сред младите жени. Често обвързваме сексуалната апатия като нещо, през което дамите минават по време на менопаузата. Отдавна обаче това не засяга само нежния пол в напреднала възраст.”

Върху младите жени има прекалено силен натиск по отношение на сексуалното излъчване. Понякога вината идва не от липсата на сексуалност, а от това, че не съумяваме да бъдем хиперсексуални – другата и не по-малко тревожна страна на монетата. Така сексът от удоволствие и наслада се превръща в задължение и трудоемка работа. Младите вече остаряват по-рано, извънредната работа и стресът амортизират психиката и тялото. И когато либидито изчезне, те са прекалено уморени, за да обърнат внимание и на това. В началото дори може да бъде облекчение – една диня по-малко под мишниците...

Но сексът не е просто плътска наслада или средство за репродукция. Интимността е част от пълноценните, здрави и щастливи отношения. Ето защо е важно да се погрижим за удовлетворението си. Преди да е станало прекалено късно и да попаднем в порочния кръг на антидепресантите и безразличието.

Проблемът не е просто ниско либидо, а стресът и депресията, до които това може да доведе. Повече от 40 процента от жените, диагностизирани с Хипоактивно разстройство на сексуалността, страдат и от депресия. Тя се лекува с антидепресанти, а те утежняват сексуалното разстройство. Така се затваряме в омагьосан кръг.

Проучване в тази посока е направила Лорън Щрайхер – основател и медицински директор на Северозападния център по медицина за сексуално здраве и менопауза. Разстройството може да има, както физически така и психически елементи и проявления.

Диагнозата вече е включена в Статистическия наръчник за психични разстройства на Американската Психиатрична Асоциация. Тя е съчетана заедно със Синдрома на сексуалния интерес или възбуда.

Знаци, че може да имате хипоактивно разстройство на сексуалното желание:

Пиете противозачатъчни

При някои жени възможността за възбуда и достигане до оргазъм намалява драстично, докато приемат хапчета. 

Пиете антидепресанти

В още по-голяма степен антидепресантите значително понижават сексуалния апетит и способността за оргазъм. Това е страничен ефект, за който не се говори често (също поради все по-засилената употреба на медикаментите).

Приближавате менопауза

90 процента от жените в периода преди менопаузата страдат от ниско либидо. Това може да бъде голям проблем, ако партньорът ви е все още активен.

Вие сте в периода след менопаузата

Възрастта има сериозно отношение към пониженото желание. Нивата на естрогенът спадат с възрастта, което пък намалява либидото и изсушава влагалището.

Имате травматични преживявания в миналото

Хипоактивното разстройство може да се дължи и на травма в миналото. Силен стрес, изнасилване, грабеж, твърде строги или религиозни родители, които са определяли секса като нещо лошо или грешно. Тук обикновено проблемът не е, че жената не харесва секса и не се получава с определен партньор. Травмата касае всичките й опити за отношения.

Сексът е болезнен

Един от причинителите на ниско либидо, може да бъде болката по време на секс. Ако преживяването не носи удоволствие, лесно може да предизвика отвращение към интимността. Обикновено актът е болезнен за жени, които страдат от възпаление или инфекции.

Какви са възможностите за лечение

Медикаментозно това състояние успешно се третира с т.нар. женска виагра. Тя повлиява положително сексуалното желание и възбуда. Хапчетата, обаче, не могат да се съчетават с алкохол. Освен това, не са подходящи за жени, които вече са минали периода на менопауза.  Друга опция е приемът на естроген. Това ще съхрани сексуалното желание, както и естествената влага. Също така, естрогенът повишава усещането за младост и самочувствието.  В зависимост от причинителя на разстройството – може да бъде препоръчително да посетите сексолог или психотерапевт. Консултациите са особено подходящи при преживяна травма в сексуално отношение. Разбира се, терапията може да се съчетае и с медикаменти.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види