Снимка: Blaz Photo

Как да си водим записки при четене?

Воденето на записки е един от най-ефективните методи за научаване. В блога си Скот Йънг споделя как да го правим, дори и това да забавя процеса на четене. 

Записките удължават паметта и ви фокусират

Записването по време на четене задълбочава мислите и ни помага да решаваме по-сложни проблеми. Освен това самият акт на писане, гарантира, че съзнанието ви не блуждае. Даже напротив – фокусирано е върху една тема, която вие можете да задълбаете.

Защо воденето на записки е по-трудно при четене?

Да си записвате докато слушате е много по-лесно, защото ръцете и очите ви са свободни да извършат това действие. Докато записвате при четене се прекъсва плавният поток на самото четене. Така вие или си записвате по-малко и губите от когнитивните ползи на записките, или напротив – записвате прекалено много, но прекъсвате четенето.

Как да си водим записки при четене?

Първо, отговорете си на въпроса защо четете това. Отправна точка за успешни записки трябва да бъде ясно обособената цел. Защо четете именно това? Защо искате да си записвате? Какво се надявате да постигнете?

Отговорите на тези въпроси могат да ви насочат към различни методи.

Ще дадем пример с две различни ситуации. При първата вие учите от учебник. Искате да си записвате, да обобщите информацията, за да се подготвите за предстоящ тест. При втората вие сте журналист, който си прави проучване на дадена тема. Когато тръгнете да пишете материала, то може да се върнете към записките си, за да улесните писането. Тези две ситуации предполагат две различни техники на записване.

Второ, концентрирайте се. Целта на записките е да насочат фокуса ви върху това, което четете, и да не се разсейвате.

Стратегии при записване

1. Записвайте си отстрани в празното поле (за съжаление, не е приложимо при електронни книги). Така можете да синтезирате основната идея и да я разберете.

2. Вземете си тефтерче – след всяка глава записвайте основната идея.

3. Направете си картончета – ако изучавате език или нещо, което изисква запомняне на повече детайли, то това ще ви помогне.

Най-хубавото в текста, за разлика от лекциите, е, че можете по-късно да се върнете към частта, която ви е необходима. Затова ефективното записване може единствено и само да ви улесни.

Третата стъпка е преговорът. Ако искате да научите дадено нещо, то е добре да включите в практиката си преговора. Освен това той ще подобри паметта ви.

Четвъртата стъпка е да си изградите лесен начин за търсене. Понякога воденето на записки не цели само да обогати паметта ви, а просто да откривате лесно даден текст на по-късен етап. За целта може да използвате стики ноутс на определените пасажи.

И не на последно място идва въпросът – на хартиен или електронен носител? Ако целта ви е да научите нещо, то по-добре на хартиен, защото много повече се осмисля информацията, докато се записва. Но ако искате да запишете нещо за по-нататъшна справка, то електронният носител ще бъде доста по-удобният вариант, защото търсенето става много по-лесно.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види