Да прелетиш Сахара, за да те изядат

Как една малка и невинна пойна птичка може да пострада заради човешката лакомия. Съдбата на градинска овесарка (Emberiza hortulana), не е много приятна, но е по-добре да я познаваме. Така повече хора ще осъзнаят, че дивите животни не е допустимо да падат в жертва за задоволяване на човешките кулинарни приумици. Градинската овесарка е широко разпространена птица. Видът е далечен мигрант и зимува в Африка, прелитайки цялата Сахарска пустиня. Гнезди в Европа без Британските о-ви, на изток до Западен Сибир, Монголия до Алтай и Киргизстанските степи, стига до Кавказ. Може да бъде видяна в тревисти местообитания с наличие на храсти или единични дървета. Обитава и нискостеблени широколистни гори от дъб и габър. Гнездовият сезон за градинската овесарка започва в средата на април-началото на май. Женската снася между 4-5 яйца. Гнездата са разположени най-често на земята като са прикрити от туфа трева или друга растителност, камък или др. Малките се излюпват след 11-12 дни от снасянето на яйцата. Подрастващите се хранят основно от женската, а мъжкия помага след излитането им. Нормално малките напускат гнездото след 10 дни. До тук добре. Стига само да не си овесарка във Франция. Там видът се нарича "ortolan" и се лови с капани в миграционния му период. Следват поредици от инквизиции. Птиците се държат на тъмно, за да се зашеметят и да изкълват колкото може повече просо. След като угоителният период приключи овесарките ги чака ужасяваща смърт. Накисват ги живи в спиртна напитка - най-често арманяк, след което се изпичат цели. Според традицията - главата на консуматора трябва да бъде покрита с бяла кърпа. По този начин човешкото деяние било скрито от Божиите очи. Според кулинарните експерти по този начин се концентрира ароматът на ястието, което е само две или три хапки. Всичко от тялото на овесарките се изяжда в това число костите и вътрешните органи. Хората практикуващи този "гурме ритуал“ твърдят, че вкусът наподобява лешници и дивеч. Сред високопоставените държавници също не липсват почитатели на угощението с овесарки. Последното желание на покойния френски президент Франсоа Митеран е да яде именно това. След неговата смърт през 1996 г. Франция забранява и лова, и консумацията на птицата.

Разбира се, наредбата по-скоро остава на документ. Заради големия интерес на клиентите, скъпите ресторанти продължават да предлагат този "деликатес". На черния пазар една птичка с дължина 15 см. и тегло не повече от 30 г може да бъде продадена на нарушителите на закона за 130 евро. Звездни готвачи като покойния Антъни Бурдейн се превърнаха в рекламни лица на консумацията на овесарки, приветствайки това традиционно за френската кухня ястие. В същото време Френската лига за защита на птиците алармира, че популацията на вида намалява с 30% основно заради бракониерския лов.

Франция не единствената страна в която пойните птици са заплашени от избиване заради кулинарните прищевки на човека. Според кипърска природозащитна организация над 1 млн. пойни птици, смятани за кулинарен деликатес, се избиват годишно на острова. Кипър е разположен на ключов миграционен маршрут за птиците и залавянето им е разпространена практика от години. Голяма част от пернатите се сервират в скъпи местни ресторанти, въпреки че залавянето и консумацията им са строго забранени. Въпреки че голямото черноглаво коприварче (Sylvia atricapilla) e основната цел на бракониерите, в мрежите на острова се улавят над 150 различни вида птици, от които около 80 са застрашени, твърдят еколозите. И ако следващия път в някой френски или кипърски ресторант ви препоръчат да опитате"нещо специално", помислете добре дали да си поръчате или ще предпочетете да спасите един птичи живот.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види