Снимка: Tingey Injury Law Firm

Най-абсурдните дела в историята

Работещата съдебна система е благодат за едно общество (не че ние в България има как да знаем това), защото урежда споровете по един сравнително бърз и цивилизован начин. Единственият проблем може да възникне, когато хората приемат възможността за повдигане на дело като даденост, от която могат да се възползват, когато им хрумне.

Вижте някои случаи, в които поводите за повдигане на дело са повече от абсурдни.

Дело заради чайка

Може би не подозирате, но чайките могат да бъдат доста агресивни, особено в периода, когато се люпят малките им. През 2014 г. 59-годишната Кати Кели от Глазгоу се оплаква публично, че е била нападната от една гневна чайка и затова жената е паднала по стълбите пред офиса си.

Госпожа Кели твърди, че е била толкова стресирана, че не била в състояние да отиде на работа две седмици. След инцидента уплахата й остава толкова силна, че е принудена да се придвижва с чадър до работа, за да се пази от чайките. Заради всичко това госпожа Кели решава да съди хазяина на сградата за 7 хил. паунда. В иска е посочено, че той не е направил необходимото, за да се реши проблема. Междувременно друга жена, която работи в друга компания, но в същата сграда, свидетелства в съда, че също е била нападната от чайка.  

В крайна сметка, съдията отхвърля паричният иск на госпожа Кели, защото никой не може да докаже, че чайката, която я е нападнала, действително е дошла от покрива на сградата на нейния офис.

Дело заради Сюзан Бойл

Директорът на рекламата в голяма компания за парфюми в Ню Джърси Лора Жив е принудена да изтърпи какви ли не подигравки за своя вид и тегло от маркетинг директора Ерве Пиерини. По-лошото е, че времето минава, но грубите шеги на Пиерини стават все по-непоносими. В случая причините за повдигане на дело са ясни, въпросът е в поводът.

Чашата прелива, когато на едно фирмено парти той многократно я оприличава на Сюзан Бойл, която става известна през 2009 г., благодарение на участието си в предаването Britain’s Got Talent. По това време Бойл е също толкова жестоко подигравана от жълтата преса във Великобритания.

Лора Жив счита, че това сравнение уронва престижа й и завежда дело за 6 млн. долара от бившите си работодатели. Според нея отношението на Пиерини и мълчанието на всички останали са я докарали до здравословна криза, която едва не я е погубила през 2011 г.

Дело заради ананас

Полицайката от Глазгоу Трейси Ормсби се представя за доста чувствителна натура. По време на протест срещу затварянето на плувен басейн през 2001 г. тя е ударено в лицето от ананас и това слага край на кариерата ѝ в полицията.

Трейси Ормсби твърди, че инцидентът е причина да напусне работа, а по-късно травмата я отвежда за три години  в психиатрия. През 2004 г. тя официално напуска полицията и започва да съди управлението за 1,5 млн. паунда.

Все пак истината изплува и скоро се разбира, че когато не е била в психиатрия, Трейси се е забавлявала на околосветско пътешествие. Заради това съдията публично я нарича лъжкиня, която умишлено подвежда лекарите, които я преглеждат. Според съдебни източници Трейси дори е извикала щастливо: "Взимам парите!", когато се разбрало, че докторът я диагностицира с посттравматичен стрес.

Междувременно напористата шотландка изнудва своя любовник да свидетелства в нейна полза в съда. Тя го заплашва, че ако той не направи това, ще го издаде на съпругата му.

Цялото шоу на Трейси Ормсби не струва милион и половина паунда, защото съдията отхвърля нейния иск. Въпреки това, тя получава 3 хил. паунда обезщетение за "страданията" си.

Дело заради секс

През 1980 г. семейство Мейсън от Бейсингстоук, Великобритания, имат голям проблем. Съпругата Бренда се страхува да не забременее за трети път, затова настоява двамата със съпруга й Дейвид да правят секс само веднъж седмично.

Това очевидно се струва ужасна идея на Дейвид, който е толкова съкрушен и гневен, че решава да съди съпругата си. Скандалното в случая е, че съдията отсъжда в полза на Дейвид, но съпругата обжалва и печели следващото дело.

Не такъв късмет има застаряващият плейбой Ролф Еден. По онова време 77-годишният съдържател на стриптийз бар твърди, че има седем деца от седем различни жени. Освен това, той публично се хвали, че е спал с хиляди жени, заради което егото му на сваляч е повече от сериозно.

Именно егото е причината Ролф да заведе дело срещу тийнейджърката Катарина Вайс през 2007 г. Според Ролф тя му е отказала секс с мотива, че е прекалено стар. Това накърнява чувствата на плейбоя и така нещата ескалират до дело за 330 хил. долара.

За щастие, съдията не изпитва съчувствие към болката на Ролф Еден и отсъжда в полза на 19-годишната Катарина.

Дело заради миришещи крака

Служителите на центъра за обучение към университета Еразъм в Ротердам не са имали избор. Всеки ден там е идва студентът по философия Тюнис Тенбрук, който се превръща в техен душманин. Причината е, че краката на Тюнис смърдят отвратително и това е причината да му бъде забранено да влиза в центъра.

Вместо Тюнис Тенбрук просто да си измие краката, той решава да съди университета. Съдебната битка продължава 10 години и накрая завършва в полза на студента. Съдията отсъжда, че Тюнис има право краката му да миришат и препоръчва на служителите просто да си запушват носовете, когато са около него.

Дело за всичко и против всички

Ако става дума за дела, безспорният шампион в категорията е Джонатан Лий Ричис.

Джонатан е нестабилен психически мъж, който изпробва възможностите на американската съдебна система на максимум. Той завежда дело след дело срещу кого и какво ли не - Джордж Буш-старши, Бритни Спиърс, Стив Джобс, NASCAR състезателят Джеф Гордън, пакистанските политици Первез Мушараф и Беназир Бхуто, треньорът на отбора на Ню Инглънд Пейтриътс Бил Беличик.и мнозина други .

Джонатан не ограничава исковете си само до физически лица. Той завежда дела срещу Националсоциалистическата партия на Хитлер, както и срещу 13-те племена на Израел, Римската империя и дори срещу Средновековието. Може би в този списък единственото, което прави връзка с реалността, е делото срещу сомалийските пирати, но и то е отхвърлено.

През 2009 г. Джонатан Ричис публично обвинява Книгата за рекорди на Гинес, за това, че изданието иска да го обяви за човека, който е завел най-много дела в историята. От Книгата на рекордите твърдят, че никога не са имали такова намерение, но Ричис завежда дело срещу тях.

Разбира се, Ричис е добре известен на властите. През 2010 г. той е подведен под отговорност от Главния прокурор на щата Кентъки за това, че губи времето на съдилищата с безсмислени дела. По-късно Джонатан Лий Ричис излежава присъда за телефонни измами в затвора "Лексингтън" и дори е пуснат на пробация, която нарушава през 2012 г. Причината е, че отива в съседния щат Кънектикът, където се представя за чичо на Адам Ланза - стрелецът, който уби майка си, 20 деца и 6 преподаватели в училището Санди Хук.

През 2018 г. Джонатан е обвинен от Върховния съд на щата Аризона в разпространяване на измислици с цел иницииране на дело срещу американския политик Габриела Глифърд.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види