Снимка: Rawpixel

Връзката между продължителността на работната седмица и риска от диабет тип 2

Опасността от диабет тип 2 често грози хора с наднормено тегло, които не се хранят правилно и не са достатъчно активни физически. Според проучване на медицински сайт съществува зависимост между повишения риск от заболяването и продължителността на работната седмица.

За целите на изследването от медицинския сайт Treated.com са използвали данни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Световната здравна организация (СЗО) за 39 страни. Анализът им е показал, че случаите на диабет тип 2 като цяло преобладават в страните, където работната седмица е с продължителност над 37,5 часа. 

Петте държави с най-дълги трудови седмици са Колумбия, Турция, Коста Рика, Мексико и РЮА. 

Данните сочат, че във въпросните пет страни процентът на жените с наднормено тегло е по-висок от този на мъжете с килограми над нормата. 

Интересното обаче е, че в повечето страни с по-кратка работна седмица - 37,5 часа или по-малко, процентът на мъжете с наднормено тегло е значително по-висок от този на жените с излишни килограми. 

Едно от възможните обяснение според д-р Даниъл Аткинсън от сайта Treated.com е, че хората, които работят по-дълго, не разполагат с достатъчно време да си приготвят здравословни ястия и това ги принуждава да прибягват до готова храна или до заведения за бързо хранене.

Съблюдаването на здравословен хранителен режим и поддържането на физическа активност допринасят за контролирането на нивата на кръвната захар и за намаляването на риска от диабет тип 2, напомнят специалисти от британската Национална здравна служба.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види