Снимка: Facebook

Живи камъни растат, дишат и се движат

От доста време изследователите се стремят да открият тайната на "живите" камъни в малкото селце Костести, Румъния. Мнозина дори се чудят дали камъните, които са способни да се движат сами, биха могли да имат съзнание. Някои учени са стигнали до заключението, че камъните дори дишат, макар и много бавно. Други са разбрали, че имат свой собствен пулс, който може да бъде доловен с модерно научно оборудване. Обаче най-интересното, което камъните притежават, е тяхната способност да се придвижат абсолютно сами с 2,5 мм в рамките на две седмици!

 

Публикация, споделена от Shane (@demcheck) на

Живите камъни са наречени “трованти”. Наименованието е синоним на немската дума "Sandsteinkonkretionen“, която означава "циментиран пясък“. И докато това може да изглежда странно название за камък, те представляват точно това: циментиран пясък. Изследователите вярват, че камъните са създадени вследствие на земетресения, които са се случили преди около 6 милиона години.

Учените все още остават озадачени за начина, по който тровантите растат. Те предполагат, че когато камъните са изложени на влага от въздуха, минералите, които се съдържат в тях, започват да се разширяват и да притискат пясъка, от което камъните “растат“. Освен че растат, те са способни и да се размножават. Това става след като на повърхността на камъка се появява малка издaтина, която нараства постепенно и се откъсва, когато стане достатъчно голяма. Целият процес на размножаване на тровантите кара някои специалисти да се замислят дали тези камъни не са някаква неизвестна досега неорганична форма на живот.

 

Публикация, споделена от Virginia Maxim/ Maximus Prime (@virginiasdolls) на

Във вътрешността на камъните учените откриват циментиран пясък и минерални соли. При разрязване в тях са забелязани и пръстени, подобни на тези при дърветата, които показват възрастта на камъните. В Русия също има живи камъни, които съдържат циментиран пясък, но те са много по-здрави и по-трудни за разбиване, отколкото тровантите в Румъния. За щастие повечето хора не разбиват камъните и те могат да порастат от малки камъчета до огромни камъни с размери на скала.

 

Публикация, споделена от Sebastian Lința (@sebastianlinta) на

Разбира се, засега живите камъни продължават да оставят учените озадачени. Но ако изследователите са в състояние да докажат, че камъните могат да дишат, да се размножават и да се движат без външни фактори, те могат един ден да бъдат разглеждани като живи същества. До ден днешен тровантите са една от най-популярните туристически атракции в Румъния. И ако някога пътувате до там, може да посетите Националния резерват Музей Трованс, от където може да си вземете тровант и да го отгледате навсякъде!

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види