Снимка: Mike Kenneally

Подправките, които помагат при артрит

Артритът е често срещано заболяване, от което страдат не само милиони възрастни, но и млади хора. Най-честите му форми са ревматоиден артрит и остеоартрит. Сред характерните симптоми са ставните болки и възпаления. И докато за болестта няма лечение, съществуват редица средства за облекчаване на състоянието. Някои хранителни продукти, богати на полезни вещества, минерали и антиоксиданти, действат облекчаващо. Сред тях са пет подправки - чесън, куркума, джинджифил, канела и лют червен пипер (кайен), пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на британски специалисти. 

Съветът на експертите е въпросните подправки редовно да присъстват в менюто, заради способността им да облекчават артритни болки и възпаления.

Чесън

Чесънът съдържа диалил дисулфид - вещество с противовъзпалителни свойства, което ограничава ефектите от цитокините - протеини, които се увеличават при наличието на възпаление. Благодарение на него чесънът може да противодейства на болката, възпалението и увреждането на хрущяла при артрит.

Специалистите препоръчват чесънът да се консумира суров, тъй като консервирането отслабва мощта му. 

Куркума

Няколко изпитания с хора са установили противовъзпалителното действие на куркумата, което се изразява в намаляване на ставната болка и подуването. 

Куркумата е най-ефикасна в комбинация с черен пипер, който помага на тялото да я усвоява по-добре.

Джинджифил 

Джинджифилът съдържа два химикала - джинджерол и шогаол, които блокират възпалителните механизми в тялото. Подобно на чесъна, е препоръчително джинжифилът да се използва суров. 

Канела 

Ароматната подправка съдържа цинамалдехид и канелена киселина, които имат антиоксидантни свойства и противодействат на клетъчните увреждания, причинени от свободните радикали. В комбинация с други храни и подправки канелата може да осигури натрупващ се противовъзпалителен ефект през деня. 

Лют червен пипер (кайен)

Лютите чушки и продуктите от тях съдържат съединения, известни като капсаициноиди, които имат противовъзпалителни свойства.

За да не пропуснеш това, което си заслужава да се види